Prosinac 2009. - ### 2. EKONOMSKI TUTOR - Vođenje tvrtke i izracun place ###

Go down

Prosinac 2009. - ### 2. EKONOMSKI TUTOR - Vođenje tvrtke i izracun place ### Empty Prosinac 2009. - ### 2. EKONOMSKI TUTOR - Vođenje tvrtke i izracun place ###

Postaj  Dalibor on 14/12/2009, 19:00

II.DIO - ZA SVE


U prošlom tutoru ste naučili sve potrebne osnove kako bi znali gdje i kako uložiti novce,a u ovom tutoru ćemo to znanje proširiti svim potrebnim elementima kako bi mogli uspješno voditi tvrtku.

Dakle u ovom nastavku naučit ćemo kako voditi tvrtku,prikazat ćemo vam kako izgleda zaslon tvrtke te sve „cake“ vezane uz vođenje tvrtke.

A)
obrazek
Klikni za uvecanje slike

1.-Tu vidite osnovne informacije o tvrtki(avatar i ime tvrtke,ime orga/acc-a na kojem je tvrtka te država i regija gdje je stacionirana tvrtka)

NAPOMENA:tvrtke osnivajte/kupujte sa orgova ne sa vaših acc-ova jer :-1 wellness svaki dan -Ne možeš radit u svojoj tvrtki-Nema HW medalje

2.-Uređujete detalje o tvrtci(ime i avatar tvrtke)

3.-Tu prodajete tvrtku,kada kliknete na to otvorit će vam se novi zaslon u kojem će te upisati željenu vrijednost tvrtke.

NAPOMENA:kod prodaje tvrtke pazite na stvarnu vrijednost tvrtke(nemojte gledati samo Q tvrtke kao njezinu vrijednost),gledajte koliko produkta,rawa ili u kod tvrtki u land sektoru sirovina,te vrijednosti tvrtke pridodajte vrijednost svega gore navednog.Također pazite,ukoliko vam tvrtka radi i na prodaju je da uvijek imate novaca u tvrtki dovoljno za jednu plaću svim radnicima(jer taj novac će ostati u tvrtci ukoliko netko kupi).

B)
obrazek
Klikni za uvecanje slike

4.-Tu vam se pokazuje koliko golda i državna valuta(u kojoj je tvrtka) sadrži tvrtka.

5.-Kada kliknete na „finances“ otvorit ce vam se prozor u kojem možete investirati gold/državnu valutu u tvrtku ili sakupiti gold/državnu valutu iz tvrtke.

NAPOMENA:prilikom vađenja novaca iz tvrtke u org INCOME TAX (koji država određuje za svaki sektor posebno) ce vam se odbiti od novaca i to sto vam se odbilo ce završiti u riznici te države.

-U SLJEDEĆEM TUTORU KOJI SADRŽAVA OPIS RADA SA MONETERY MARKETOM ĆU OBJASNITI KAKO SE POREZ MOŽE IZBJEĆI.

C)
obrazek
Klikni za uvecanje slike

6.-Dakle tu nadgledate broj radnika koji radi u vašoj tvrtci.MAX PRODUCTIVITY se u LAND i MANUFACTURING sektoru postiže sa 10 radnika dok se u CONSTRUCTION sektoru MAX PRODUCTIVITY postiže sa 20 radnika.

(Na kraju tutora će te moći pročitati kako imati više radnika a opet max productivity)

7.-Tu gledate sve detalje u vezi vaših radnika(njegov skill,wellnes,njegove productivity pointe za taj dan,dane koje je odradio te plaću koju mu dajete/tu možete promijeniti plaće i tu mu dajete otkaz u koliko ga ne želite više za radnika).

NAPOMENA: Productivity Pointi(kasnije PP) određuju koliko će netko napraviti određenog proizvoda/sirovine.Radnikom PP podijelite sa PP-ovima potrebnim da se neki proizvod/sirovina napravi i dobijete koliko je radnik napravio produkata/sirovina.Također broj potrebnih PP-ova da se napravi produkt je također broj sirovina koje će se potrošiti za proizvodnju istog.(Svaki veći Q se broj potrenih PP-a množi sa brojem Q-a te se tako dobije broj potrošenih rawa).

U PRAKSI:

Recimo ja imam skill 6.88 (MANU. sektor) te radim sa 100 wellnesa.PP koje napravim svaki dan je 30(zaokruženo na najveće cijelo/znaći nešto više od 30 al ne dovoljno da bude 31).Pošto radim u industriji putnih krati, ja napravim samo 3 krate (30/10=3, pri čemu su moji PP=30,a broj potrebnih PP-a da bi se napravila karta 10).Također u proizvodnji potrošim 10 Q1 oila(nafte).(kada sa marketa kupite ili ako donirate sirovine u tvrtku vrijednosti vam idu ovako:Q1 = 1 sirovina,Q2=2 sirovine,Q3=3 sirovine,Q4=4 sriovine,Q5=5 sirovina).Za tih 10 Q1 oila moj poslodavac je potrošio 0.37 po komadu(0.37*10=3.7 HRK)

ISPLATIVOST MENE KAO RADNIKA: (primjer je na meni ali vrijedi za sve)

Znaći napravio sam 3 krate koje su se prodale po 15 HRK svaka.(45 HRK-a sve skupa).Poslodavac je za sirovine isplatio 3.7 HRKPoslodavac je za plaću isplatio 30 HRK.Poslodavac je u dobitku za 11.3 HRK [cijena prodanih proizvoda koje je radnik proizveo-plaća-cijena sirovina=isplativost(45-30-3.7=11 .3)]

PS:U land sektoru se ne troše sirovine već se stvaraju, te se tu isplativost računa[cijena prodanih proizvoda koje je radnik proizveo-plaća =isplativost]

D)
obrazek
Klikni za uvecanje slike

8.-Tu nadgledate svoje produkte.

9.-Gledate koji vam je Q tvrtka,te koja industrija

10.-Koliko gotovih proizvoda imate u stocku(skladištu).

11.-Koliko vam je PP-a potrebno do gotovog proizvoda.

12.-Tu unaprijedite kvalitetu vaše tvrtke.

CIJENA UPGREDA:

Cijena Q1 svih tvrtki je 20 golda.Sa Q1 na Q2=20 GOLD-aSa Q2 na Q3=50 GOLD-aSa Q3 na Q4=100 GOLD-aSa Q4 na Q5=200 GOLD-a

NAPOMENA:prilikom upgread-a tvrtke sav stock ce se obrisati stoga budite sigurni da ste prodali sav stock prije upgreada.

E)
obrazek
Klikni za uvecanje slike

13.-U slučaju da imate MANU ili CONS tvrtku ovdje nadgledate zalihu sirovina potrebnih za proizvodnju.

14.-Gledate koja vam sirovina treba(Weponu treba Iron)

15.-Gledate koliko još sirovina imate uskladišteno za proizvodnju.

16.-Kupujete sirovine sa tržišta zemlje u kojoj se tvrtka nalazi, znači otvori se market potrebne sirovine te ovisno koliko sirovine kupite toliko će vam se pohraniti u sladište.

17.-Donirate sirovine iz spremišta vašeg orga.Na primjer iron je najjeftiniji u brazilu(trenutno) ja ću preseliti org u brazil i tamo kupiti 20 irona(što isplativijeg) te klikom na ovaj gumb 17 donirate taj iron(kad kliknete otvorit će vam se prozor kao da donirate nešto nekom igraću te je postupak donacije isti).

18.-Gledate sve donacije u tvrtku(donacije sirovina)

F)
obrazek
Klikni za uvecanje slike


19.-Tu nagledate prodaju svojih proizvoda/sirovina

20.-Tu nadgledate license koje imate.(Osnivanjem tvrtke dobijete licensu za prodaju u toj državi gdje je osnovana tvrtka).Tu stavljate kolićinu gotovih proizvoda na market,te njihovu cijenu(na kraju vam on automatski izračuna cijenu sa porezom „VAT-om“)

VAT je porez na koji se dodaje na vrijednost proizvoda na marketu.

21.-Kada ste upisali količinu i cijenu proizvoda klik na to i ponuda je na marketu.

22.-Tu kupujete license za prodaju u drugoj državi.(Cijena jedne license 20 golda)Prilikom kupnje morate biti sigurni da će vam se ta licensa i isplatiti.Kada stavljate ponudu na taj market u drugoj državi(preko license koju ste kupili) na VAT(koji je stavila ta država) dodati će se i Import tax – to je porez na uvezenu robu te se također dodaje na cijenu proizvoda.
(Import tax također određuje država u kojoj je vaša licensa).

NAPOMENA:nemojte uvijek stavljati jeftinije za 0.01 samo rušite bezveze cijenu,ako stavite istu cijenu i više produkta vaša će ponuda biti prva...

G)
obrazek
Klikni za uvecanje slike

23.-Tu nadgledate ponude za posao

24.-Ovdje će te vidjeti sve ponude za posao koje ste stavili.(ne možete staviti za isti skill više ponuda,samo za različite skilove)

25.-Kada kliknete na taj gumb otvorit će vam se prostor u kojem će te moći napisati broj ponuda koje želite staviti,za koji skill i koliku plaću nudite.

NAPOMENA:Kada tek započinjete s novom tvrtkom stavite prvo 10 ponuda za skill 0 tek nešto malo iznad najbolje ponude.Tako će te najbrže skupiti dovoljno radnika za max productivity a i nećete puno gubiti dok ne dođete do max prod.Kada napunite tvrtku do max prod. tek onda stavljajte ponude za radnike kako vam odgovara.

KAKO IMATI MAX PROD. I VIŠE OD 10 (MANU. I LANDSEKTOR) ILI 20(CONS SEKTOR)?

Odgovor je jednostavan,rotacija radnika.
(Primjer je za construction sektor ali vrijedi za sve sektore)
Znaci princip jednostavan u tvrtki treba biti uvijek 19 radnika,da bi se sa ulaskom 20 radnika koji je odradio dobila 100% proizvodnja(cak ako neki odrade sa 19 ili 21 radnika neće biti toliki problem), te čim taj dvadeseti odradi daje mu se otkaz i dolazi sljedeći i tako dok se svi sa liste prijatelja ne izredaju,svaki dan.Najbolje se dogovoriti sa ljudima koji će kod vas raditi svaki dan preko rotacije i otprilike u koje vrijeme da se dogovorite da mu možete odmah dati otkaz.

Za kraj:
Eto to bi bilo sve o vođenju tvrtke u idućem tutoru vam preostaje za naučiti kako zarađivati novac putem Monetery Marketa (MM-a) te kako vaditi pare iz tvrtke preko MM-a a da vam se ne odbije INCOME TAX.

ALATI
http://www.erepmarket.co.cc/fighthistory.php

Pisao: Ekipa Ministartva Financija - Marius Black

Uredio text : Friend Freeman


NOVO NOVO NOVO

Svi slikovni tutoriali ovdje
http://www.crognr.com/erepublik/

[Ovdje se obratite za pomoć..
Registar Crvenog Križa RH
Ured dobrodošlice - besplatni ticket

Stranice koje će vam jako puno pomoći:
Edomovina Portal
Gecko Ltd
Ereptools
Egobba
eRepublik wiki
eRep Tools


INDEX TUTORA
1. EKONOMSKI TUTOR - Industrije i tvrtka

Tutorial-za-vođenje-kompanije
Često-postavljena-pitanja-za-iskusnije
Često-postavljena-pitanja-za-početnike
tutorijal-pravilnog-ratovanja + video
#eRepublik.hr + TUTORIJAL ZA CHATZILLA
Tutorial za Rad na eSkoli
Tutorijal za mentore
Kako biti savrsen dvokliker
Tutorial za buduce kongresnike

Još Tutoriala na sljedećem linku
Tutoriali

---------------------------------------- ----- ----------------------------------------

ZAJEDNICA
eDomovina Forum
Chat eSkole
Chat Vatrenih Guštera (#obrana)
---------------------------------------- ------- ----------------------------------------

Ministrica Obrazovanja,
Venax
Dalibor
Dalibor

Broj postova : 459
Join date : 03.08.2009
Lokacija : Zagreb, Hrvatska

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.