Sijecanj 2009. - :: STANJE NA TRZISTU - ZUTI KARTON ZA VLASNIKE GRAIN TVRTKI ::

Go down

Sijecanj 2009. - :: STANJE NA TRZISTU - ZUTI KARTON ZA VLASNIKE GRAIN TVRTKI :: Empty Sijecanj 2009. - :: STANJE NA TRZISTU - ZUTI KARTON ZA VLASNIKE GRAIN TVRTKI ::

Postaj  Johny Stulic on 18/4/2009, 22:11

:: STANJE NA TRZISTU - ZUTI KARTON ZA VLASNIKE GRAIN TVRTKI ::

Pisem ovo jer sam ljut, a ljut sam na stanje naseg trzista. Dosad sam bio dovoljno liberalan i dopustao da se stvari same korigiraju i da se dovedu u red, ali nakon danasnjeg pregleda hrvatskog trzista, pogotovo Graina i Fooda, blago receno sam poludio.

** Ubij bliznjeg svojom pohlepom **

Razljutila ma prvo cijena fooda na marketu koju sam najnizu nasao na 1.65 HRK. Ponuda je zadovoljavajuca, ali cijena je previsoka. Za one koji ne znaju, cijenu fooda odredjuju 4 stavke:

1) Cijena graina
2) Cijena rada
3) Profitna marza
4) VAT

Uvidom malo dublje, nadjem cijenu Graina na marketu od 0.8 HRK! Sve bi bilo u redu da nemam i sam Grain Q2 tvrtku, koja daje najvise place u ovom trenutku u Grainu i koja izvozom ostvaruje velik profit. I dodjem do zakljucka da smo dosli u situaciju izrabljivanja radnika. Premalim placama,odnosno previsokim profitom i pohlepom doslil smo u situaciju da vlasnici Grain tvrtki ubiru i do 200% profita (da, dobro ste culi), a radnicima su place nedovoljne za pokrivanje wellnessa koji gube pri radu i traingu, jer - opet - zbog previsoke cijene Graina raste i cijena Fooda. Zacarani krug u kojem sami svoje ljude ubijamo jer nemaju novac za kupnju hrane!

** Dosta bilo **

Jednostavno moram reci - dosta bilo. Rekoh da sam sve dopustao i da sam dosta liberalan i dobar dio krivice stoji i na meni osobno. Ono sto zelim vidjeti od sutra je smanjivanje profitnih marzi naustrb placa radnika i smanjenja cijena Graina u granice normale i to osjetno!

Ukoliko se to ne dogodi Vlada RH, sa mnom na celu, pokrenut ce set mjera koji ce vlasnike natjerati na to. Imate jako kratko vrijeme da se sektor stabilizira. Predlozene mjere koje mogu poduzeti ako pod hitno ne vidim korekciju su:

1) Otvaranje drzavnih tvrtki u Grainu i preuzimanje sektora kroz privlacenje radnika visokim placama bez profita za drzavu - zatvarat cete tvrtke i izgubiti ulozeni Gold
2) Smanjivanje import taxa na 1% - dovest cu strane tvrtke da sruse cijenu bacanjem velike kolicine svojih proizvoda na market, a domace tvrkte ce nastaviti raditi s gubicima, prebacujuci ljude u wood sektor koji se drzi i dogovora i cijena

Na vama je da odlucite... Imate veliki zuti karton.

** Pomoc Vlade u food sektoru **

Da bi potaknuli jos nize cijene, Vlada ce staviti na prijedlog glasanje za smanjenje VAT-a u food sektoru na 1% kojim ce sa svoje strane utjecati na dodatni pad cijena hrane. Na ovaj nacin osigurat cemo dvostruko smanjenje cijena hrane, te omoguciti kupnju visih Q fooda da bi ljudi zaposleni u Q1 i Q2 sektoru lakse povratili svoj wellness.

Takodjer cemo tijekom sutrasnjeg dana razmisliti i vjerojatno pokrenuti Q2 Food kompaniju drzavnu koja ce sluziti kao regulator cijena na trzistu hrane tijekom razdoblja poput ovoga, kao i otvaranje Grain Q2 tvrtke da bismo regulirali dugorocno i Grain market.

** Gift sektor **

U gift sektoru nemamo problem s velikim profitnim marzama, vec imamo problem visoke cijene dijamanata na svjetskom trzistu, koji uvjetuju visoke cijene giftova. Pokusavamo rijesiti problem ubrzanim dovodjenjem stranih tvrtki na nas market, te uspostavom trzisne konkurencije koja bi omogucila smanjenje cijena dijamanata, a u konacini i giftova.

I za gift sektor cu sutra dati prijedlog da se smanji VAT na 1%, posto nam je to vitalan sektor. Smanjenje VAT-a ide i po ostalim sektorima, ali nakon ova dva, drzava ce na taj nacin dodatno smanjti cijene proizvoda.

Da bo doveli strane tvrtke na nas market Ministarstvo vanjskih poslova priprema veliku diplomatsku i promotivnu akciju predstavljanja Hrvatske po stranjima medijima, i na tome se ubrzano radi da bi mogli privuci sto vise tvrtki - i u diamondu i oilu i ironu na nas market.

** Crno trziste **

Svemu ovome uvelike kumuje i crno trziste koje je ocito postala velika fora, ali je i posljedica gore navedenog. Nije prevelika zarada, ali glavno da se dila i okrece. Crno trziste unistava domace tvrtke i izbija im mogucnost isplate placa radi toga jer se manje prodaju domaci proizvodi.

Zaboravili smo brzo "Kupujmo domace" i okrenuli se svome profitu. Da smo se i mi, koji smo od pocetka doslovce bacali svoj novac i vrijeme u pokretanje domaceg gospodarstva povodili za profitom, danas ne bi imali nista od Hrvatske osim nasih punih dzepova. Da je netko od preprodavaca ulozio 10% svojeg vremena samo na razmisljanje o tome kako pomoci, bez da gubi novce kao sto smo mi, ne bi se doveli u ovu situaciju. Ispada da je princip "Imamo Hrvatsku, ali nam je drazi novac... "

Toliko za sada - ponavljam - ovo je veliki zuti karton za Grain sektor, ocekujem brze promjene na bolje ili ce biti velikih intervencija. Nemojte me tjerati na to...

Johny Stulic
Admin

Broj postova : 289
Join date : 18.04.2009

http://ehnc.forumhr.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.