Sijecanj 2009. - :: PRVIH TJEDAN DANA VLADE RH, EKONOMSKE MJERE, POTICAJI I SUBVENCIJE ::

Go down

Sijecanj 2009. - :: PRVIH TJEDAN DANA VLADE RH, EKONOMSKE MJERE, POTICAJI I SUBVENCIJE :: Empty Sijecanj 2009. - :: PRVIH TJEDAN DANA VLADE RH, EKONOMSKE MJERE, POTICAJI I SUBVENCIJE ::

Postaj  Johny Stulic on 18/4/2009, 22:13

:: PRVIH TJEDAN DANA VLADE RH, EKONOMSKE MJERE, POTICAJI I SUBVENCIJE ::

Postovanje nacijo!

Sedam dana nakon izobra Predsjednika i imenovanja Vlade RH, vrijeme je da napravimo malu rekapitulaciju i napravimo neke konkretne poteze koji ce nam pomoci u podizanju gospodarstva.

** Imenovanje potpredsjednika Vlade RH **

Prije nego krenemo s pravim poslom, sluzbeno imenujem Relica potpredsjednikom Vlade RH. Vjerujem da ga ne moram posebno predstavljati - jedan je od najstarijih igraca, dugo je radio u UK, gdje je stekao poziciju vrijednu postovanja, a na posljednjim predsjednickim izborima u UK izgubio je za sitnih 10-ak glasova, zahvaljujuci dobim dijelom stranim glasovima svojeg protukandidata i odbijanjem da dobije pomoc od strane nasih glasaca.

Tijekom prvih tjedan dana Vlade aktivno je sudjelovao u radu, pomazuci svojim znanjem i iskustvom u svim sektorima i davajuci kvalitetan doprinos odlicnim idejama i provevsi mnogo sati trazeci rjesenja za goruce probleme.

Lako bih ga mogao nazvati - "Katicom za sve" u radu Vlade i ocekujem da ce u istom tempu nastaviti i dalje. Kao sto sam rekao kad je izgubio na izborima - UK je izgubila, a Hrvatska dobila jakog i kvalitetnog igrača.

** Gospodarstvo i mjere za podizanje konkurentnosti **

Najveci trenutni problem imamo u gospodarstvu, imamo prilicno visoke cijene i prilicno niske place. Osnova problema je u niskom skillu nasih ljudi, koji su dosli u igru tek prije mjesec dana, i tek cemo kroz nekoliko dana poceti dobijati prve skill 4 radnike. Dodatni problem je nizak wellness,koji je opet posljedica - premale produkcije i visokih cijena, odnosno niskih placa.

Da bi potaknuli smanjenje cijena u vitalnim sektorima, Vlada RH je vec smanjila VAT u foodu i giftu na minimalnih 1%, odricuci se prihoda u drzavnu blagajnu da bi se omogucilo smanjenje cijena i laksu dostupnost gradjanima. Slijedece mjere koje idu idu u smjeru povecanja konkurentnosti, odnosno podizanja kvalitete tvrtki, a time i jeftinijih proizvoda visih Q-ova. S druge strane, ostalim sektorima koji ovise o uvozu raw materialsa izvana pokusat cemo smanjiti maksimalno cijenu poticajem uvoza i djelomicnim subvencijama nasim tvrtkama koje proizvode raw materailse vani za export licence u Hrvatsku.

Subvencije za upgrade - food i grain sektor

Ministarstvo rada dobilo je nalog da otvori natjecaj za subvencioniranje troskova upgrade-a u food i Grain sektoru. Subvencija ce iznositi 50% troska upgrade-a s Q1 na Q2 (10 Golda subvencije) i s Q2 na Q3 (25 Golda subvencije). Broj subvencija ce biti ogranicen, najvjerojatnije 2 upgradea na Q2 i jedan na Q3 po sektoru.

Tvrtke koje ce se prijaviti morat ce ispuniti prijavnicu koju ce Ministarstvo rada dati i ispuniti odredjene uvjete da bi lakse odredili i prakticki nagradili time kvalitetne tvrtke, koje brinu o svojim radnicima, a s druge strane potaknuli konurentnost na domacem trzistu.

Tekst natjecaja nalazi se na ovom linku.

Postoji mogucnost subvencioniranja i u drugim sektorima, ali ne u ovom trenutku - trenutno ovime pokusavamo rijesiti najveci problem koji imamo.

Subvencije za uvoz Raw materialsa u Hrvatsku

Da bismo potaknuli olaksanu i jeftiniju proizvodnju u sektorima koji ovise o raw materialsima koje nemamo na nasem trzistu, odlucio sam subvencionirati i po dvije tvrtke - u Oilu, Diamondu i Ironu sa 50% export licence za hrvatsko trziste - dakle 10 Golda.

Natjecaj je takodjer pokrenut kroz Ministarstvo rada, te ce zainteresirani morati ispuniti prijavnicu. Uvjeti koje odmah mogu reci ce biti: vlasnik tvrtke ili orga mora biti hrvatski drzavljanin (ili vise njih) i tvrtka mora minimalno biti Q2. Ostatak ce ovisiti o planiranoj cijeni na hrvatskom trzistu i dodatnim faktorima.

Kao i prije, i tekst ovog natjecaja nalazi se na ovom linku.

Na taj nacin omogucit cemo nasim tvrtkama u inozemstvu da lakse izvoze vitalne sirovine na nas market, smanjiti cijenu koju nam stranci drze dosta visoko, te potaknuti i konkurentnost u tome segmentu trzista, te olaksati nasim prozivodjacima koji ovise o tim sirovinama proizvodnju - smanjiti troskove proizvodnje te dati prostor za povecanje placa.

Preporucena cijena proizvoda

Posljednja tri dana velik dio Vlade ulozio je u pokusaj izracunavanja preporucene cijene proizvoda po svim sektorima u kojima imamo proizvodnju. Uzelo se u obzir brdo faktora, od trenutnog skilla i wellnessa nasih gradjana do cijene sirovina i profita tvrtki.

Clanak sa preporucenim cijenama proizvoda na hrvatskom trzistu bit ce objavljen takodjer tijekom slijedeca 24 sata, i treba uzeti u obzir da je to - preporucena - cijena proizvoda, po kojoj se dalje moze odredjivati kompletno trziste.

Pohvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu, posebna pohvala ide Relicu i Sumskome koji su potrosili brdo svog RL vremena na izracune i kalkulacije.

** Socijalna skrb **

Danas je Ministarstvo socijalne skrbi RH pod vodstvom vrijednog ministra Sumskog pokrenulo program pod nazivom Power.hr, odnosno Vladino subvencioniranje povecanja wellnessa radnika.

Cilj programa je povecati wellness nasim gradjanima, odnosno zaposlenicima u tvrtkama da bi cim prije dosli u poziciju sto vece produktivnosti i povecanja konkurencije na trzistu. Subvencija u obliku povrata troskova jednog moving ticketa po zaposleniku odnosi se na vlasnike tvrtki koji posalju svoje zaposlenike u bitku da koriste bolnicu i vrate se s povecanim wellnessom natrag.

Vise informacija o cijelom Power.hr programu mozete naci na ovom linku, a obratite pozornost i na natjecaj koji ministarstvo otvara, za pomocnika ministra - posao je placen, ali i odgovoran. Tko je zeljan izazova neka se prijavi.

** Ministarstvo vanjskih poslova **

Premda je to dio koji se ne vidi i tesko ga je evaluirati kroz aktivost u medijima - Ministarstvo vanjskih poslova vec tjedan dana radi punom parom i napravilo je dosad golem posao, koji ce predstavljati temelj Ministarstva i diplomatskih aktivnosti za sve buduce Vlade koje cemo imati u buducnosti. Ministar Split1700 odradio je velik pocetni posao sa svojim suradnicima i ulozio mnogo truda u to.

Otvorena je mreza veleposlanika po vecini drzava koje su nam od posebnog interesa, sto zbog vojnog saveza, sto zbog gospodarskih veza koje u buducnosti planiramo imati. Uspostavljeni su i sluzbeni kontakti s drzavama od posebnog interesa, kao i prosireni i pojacani kontakti s drzavama s kojima imamo prijateljske i skladne odnose.

Daljni je cilj promocija eRepublike Hrvatske u skoro svim drzavama svijeta kroz jedan veliki promotivni clanak koji ce Ministarstvo vanskih poslova objaviti po razlicitim zemljama kroz svoje novine, predstavljajuci Hrvatsku i njene mogucnosti stranim drzavljanima i otvarajuci mjesta za diplomatske kontake na sluzbenoj razini.

** Ministarstvo obrane **

Ministarstvo obrane pod vodstvom Kokacha usostavilo je strukturu vojnih snaga Hrvatske vojske, koja je odradila svoje varteno krstenje u Svedskoj. Pokrenuta je i tvrtka Q1 oruzja za potrebe Hrvatske vojske koju subvencionira drzava.

Slijedecih dana ceka nas jos rasprava oko Defense systema koje imamo za kupiti i kamo ih rasporediti. Trenutno imamo na raspolaganju, odnosno ponude za tri Defensive Systema - Q1, Q2 i Q3 - po jedan od svakog. Kupnja se izvrsava putem glasanja u kongresu, pa molim kongresmene da pozorno prate Ured kongresa na forumu, jer cu pokrenuti rasprave oko kupnje istih i kao cemo ih smjestati.

Johny Stulic
Admin

Broj postova : 289
Join date : 18.04.2009

http://ehnc.forumhr.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.