Sijecanj 2009. - Novine Danasnjice - Upoznavanje s državama eSvijeta - tjedno izdanje

Go down

Sijecanj 2009. - Novine Danasnjice - Upoznavanje s državama eSvijeta - tjedno izdanje Empty Sijecanj 2009. - Novine Danasnjice - Upoznavanje s državama eSvijeta - tjedno izdanje

Postaj  Johny Stulic on 25/4/2009, 07:26

Novine Danasnjice - Upoznavanje s državama eSvijeta - tjedno izdanje

Odlučio sam jednom tjednu malo napisat o nekoj od zemalja ovog našeg eSvijeta.
Pa eto danas se kao prva na redu našla španjolska.


Spanjolska (Spain,Espana)


Španjolska je zemlja na jugo-zapadnom dijelu europe tj. Pirinejskom poluotoku. Spanjolska je organizirana kao parlamentarna demokrastka država. Bila je u Mediteranskom Savezu od početka osnutka saveza travnja 2008. godine ali je sad u Atlantisu kao jedna od jačih članica.


Španjolski graniči na jugu i istoku gotovo u cijelosti s Sredozemnog mora, na sjeveru Italija i Biskajski zaljev, te na zapadu Atlantski ocean i Portugal. Španjolski teritorij također uključuje i jedna regija u Srednjoj Americi koji graniči sa Meksikom.

Španjolska je 5. najmnogoljudnija zemlja eRepublik svijeta.


Sluzbeni jezici

Jezici koji se govore u Španjolskoj uključuju španjolski (Español Castellano) Catalan (Català u Kataloniji), galicijski (Galego u Galicija) Basque (Euskara u Basque Country) i Valencian (Valencia, u Valencian Community). Ostali jezici su Asturian (Asturianu), Aranese Gaskonac (aranés) i Aragonese (Aragonés), svaka sa svojim vlastitim različitih narječja. Iako je španjolski, ali jedan od mnogih jezika Španjolske, to je taj jezik koji je poznat i kao "Španjolski jezik", jer je službeni jezik države, iako manjinski jezici su zajednički službeni u brojnim autonomnim zajednicama.

Glavni jezik medija, foruma i u kongresu je španjolski, a engleski i ostali službeni jezici se također koristi u nekim člancima.


Ekonomija

Prosječna plača španjolskog radnika je 8.47 ESP što je zapravo 0.23 golda. Prosječna plaća je 5.06 ESP. Postotak nezaposlenosti u Španjolskoj je 37.27%. Broj kompanija u španjolskoj je 615.
A ako vas zanima možda kojim slučajem porez:
Uvoz Izvoz
Food 5% 99%
Gift 5% 99%
Weapon 5% 99%
Moving Tickets 5% 99%
Grain grain 5% 1%
Diamonds 0% 0%
Iron 5% 1%
Oil 5% 1%
Wood 5% 1%
House 5% 99%
Hospital 1% 99%
Defense System 0% 0%

Politika

Španjolska je parlamentarna republika, s izabranim predsjednikom i zakonodavnim kongresom. Izvršne vlasti se sastoje od Vijeća ministara, od strane predsjednika Vlade, kojeg građani biraju svaki mjesec.

Zakonodavna grana se sastoji od Kongresa s predstavnicima svih glavnih političkih stranaka, koje se bira glasovanjem na blok listi. Svaki kongresmen ili parlamentarne skupine prijedloge može poslati kongresu za njegovu raspravu i glasanje. Sve rasprave na kongresu su izrađene u vanjskom Španjolskom forumu, gdje se samo kongresmeni mogu dozvolit nečije prisustvovanje. Prije usvajanja bilo kojeg zakona ili prijedlog, kongres razgovara o njima za najmanje 24 sata, a najviše 48 sati. Nakon tog vremena, svako od kongresmena mora glasati ako se slažete, odbiti ili suzdržati. Ako je prijedlog je prihvaćen od strane kongresnika potreban je i za glasovanje unutar igre.


Karta Španjolske
http://img404.imageshack.us/my.php?image=spainmapaq8.gif

Johny Stulic
Admin

Broj postova : 289
Join date : 18.04.2009

http://ehnc.forumhr.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.