Travanj 2010. - Malo o tržišnim nuspojavama ovih ratnih dana

Go down

Travanj 2010. - Malo o tržišnim nuspojavama ovih ratnih dana Empty Travanj 2010. - Malo o tržišnim nuspojavama ovih ratnih dana

Postaj  tajnoime on 1/5/2010, 00:49

Dobra večer cijenjeni borci, građani i građanke eHrvatske, a i čitatelji In Medias Res-a.

Dugo vam nisam pisao i ponukan događajima koje se dešavaju trenutno i gdje smo jedan od važnih čimbenika, dakle ratovima koje vodimo, volio bih napraviti jedan osvrt na stanje naših marketa, ali ne industrijskog već "poljoprivrednog".Svi znamo da ratovi pokreću ekonomiju u ovoj igri, dakle aktivnost građana raste, time i potrošnja, a kada poraste potrošnja ili naraste potražnja dolazi do nedostatka proizvoda na marketu koje dovodi do poskupljenja tih proizvoda.

Upravo to se dešava ovih dana u eHrvatskoj.
Naime ratom protiv Mađarske, Slovenije i borbom za naše MPPe u ovim ratovima došlo je do velike potražnje za oružjem te su cijene oružja počele rasti polako.

Opće je poznato da najviše firmi se nalazi u sektoru oružja pa ću zasada pisat najviše za taj sektor i sektor o kojem on ovisi, a to je Iron sektor.Svi znamo kakva je financijska kriza tresla eSvijet.
Mala potražnja, Lana, velika količina velikih skillova u firmama dovele su do toga da je količina proizvoda (u svim branšama eSvijeta) narasla, potražnja je bila mala pa su se proizvođači pošto poto riješavali stocka i tako je cijena rapidno padala (ako se sijećate), pa su padale i plaće radnicima.

Sada je situacija drukčija, potražnja je skočila, ali još su poslodavci u strahu od prijašnjeg naglog pada cijena, pa su plaće još uvijek umjerene, ali zaradu imaju.

Jedino što ih sada može kočiti to je visoka cijena Irona u eHR.Svaki poslodavac u wep kompaniji pri kupnji Irona pogleda kakve cijene nadolaze i koliko ima Irona po dobrim cijenama.

Kada se vidi da će cijena ubrzo skočiti pokupuje maksimalnu količinu irona ovisno o platežnoj moći, jer si želi osigurati jeftin iron za ubuduće.

Tako je došlo do velikih cijena irona na HR marketu, tj za jedinicu Irona menadžer wep tvrtke će izdvojiti 0.0093 golda, dok je cijena na tržištu (govorim za zemlje EDENa) 0.0076 golda.

Svi znamo da je u osnovi bitan kapital, ali gomilanje kapitala na uštrb svoje zemlje nije, a to govorim jer vidim na tom marketu puno firmi koje u nazivu imaju znak $ koji navodno označava domaću tvrtku sa sjedištem u državi van eHrvatske.

Moje osobno mišljenje je da za ovih ratnih dana trebamo ići na ruku našim proizvođačima oružja i spustiti cijenu do nekih realnih granica tj. ako je u državi gdje imate tvrtku cijena 0.077 golda za jedinicu Irona, smatram da je cijena ispod 0.009 golda po jedinici irona realna cijena za naše licencaše (eHrvate koji posjeduju Iron tvrtku i imaju licencu za eHR tržište).

Vjerujem da se iz takve cijene da pristojno zaraditi, a opet pomoći našim wep firmama koje ne odlaze u nabavku Irona van eHrvatske.

Trenutno sam sa svojom firmom napravio foru.
Stavio sam 999 komada Irona (koje je sad najjeftinije) i time primoravam da ostali ruše svoje cijene.

Ne radim to iz toga što im želim zlo, ali kada vidim da BiH ima jeftiniji Iron a manje tvrtki koje prodaju Iron tamo, shvaćam da nije u redu prema našim tvrtkama, a time i našim ljudima koji zbog toga dobijaju skuplje oružje.

No da nastavim priču o tržišnim nuspojavama, pojavio se jedan fenomen koji prirodno dolazi kada se ratuje, a to je jačanje valute.Trenutno naša Kuna vrijedi 0.022 golda, a do neki dan je bila 0.02 golda.
Gledajući stanje kakvo je i kolika je aktivnost na MMu eHrvatske, ako ne dođe do određenih akcija unutar ministarstva ekonomije i države, možemo očekivati kroz par dana daljne jačanje kune zbog njene povećane potražnje.
Uopće ne sumnjam da to naši ekonomisti prate, ali eto ako je već u interesu ostaviti tečaj kakav je, predlažem građanima eHrvatske da umijesto otkupa kune na MMu stave ponudu da prodaju gold i na taj način dođu do kuna.

Tako će se povećati količina kuna na otkupu kuna i održavati će se stabilno

Također, ako ćete zatrebati neku količinu golda slobodno ju otkupite, jer će se na taj način držati balans tečaja na MMu.

Vrlo je bitno znati, da variranje tečaja zna ljuljati ekonomsku stabilnost države i da je uvijek dobro znati što učiniti ako do takvih stvari dođe.

Ako niste upoznati sa tim činjenicama ili ako ih ne shvaćate, koliko sam primjetio, imamo kvalitetnu ekipu u ministarstvu ekonomije koja će vam rado objasniti taj dio eŽivota, a isto tako na forumu eHR možete vidjeti neke korisne tutorijale

Do daljnjeg pisanja živite mi dugo, slobodno i uspiješno

Branimir Vukadin

tajnoime
Admin

Broj postova : 345
Join date : 07.03.2010

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.