Lipanj 2010. - eBosna i Hercegovina

Go down

Lipanj 2010. - eBosna i Hercegovina Empty Lipanj 2010. - eBosna i Hercegovina

Postaj  tajnoime on 5/6/2010, 18:48

Osim velike obrane Liaoninga glavna tema u eHrvatskoj (a i eSrbiji) je napad na eBiH u cilju sprječavanja Srba da opet dođu na vlast te zemlje. No prvo bi htio razjasniti neke stvari u vezi ovih novina pa ako imate volje pročitajte:

Ovo su nekad bile dobre novine...

U zadnjih par članaka dobivam kritike da sam počeo pisati lošije i da sam postao neobjektivan. Pošto te kritike dolaze isključivo od nekih Srba mogu pretpostaviti da ni te kritike nisu potpuno objektivne, kao i većina srpskih trollova i igrača općenito koji uvijek imaju svoju verziju priče, uglavnom suprotnu od moje, što je potpuno normalno.

Doduše, mogu se složiti da je moj zadnji članak bio loš i neobjektivan jer sam ga napisao kao propagandu da se igrači uključe u bitku za Liaoning. Ja sam osobno mislio da Liaoning neće pasti jer je zid otprije bio vrlo visok, Srbi su spremno dočekali napad i znao sam da će se fanatično boriti i dati sve od sebe jer su takav narod, kao i mi ponekad.
No naravno da to nisam napisao jer bih onda demoralizirao čitatelje i stvorio lošu atmosferu "u narodu" koja nam ne treba prije važne bitke.

Ispada da sam dobar i objektivan ako pišem o Srbima sve najbolje ili ako pišem o nekim udaljenim zemljama koje mogu slobodno ismijavati. Zapravo je objektivan samo onaj koji nikako nije uključen u temu o kojoj se raspravlja niti ima neke stavove o tome, a takvih ljudi nema u eHrvatskoj i eSrbiji.
Uvijek sam otvoren za kritike i promjene, ali ne za bezvezno pljuvanje i gluposti kojih ima sve više u našim novinama od strane naših susjeda. Toliko o tome...BiH - zemlja podijeljenosti

Kako bi smo potpuno shvatili eBiH moramo znati i nešto o stvarnom životu u toj zemlji koji veoma utječe na eBiH. U toj državi postoje 3 potpuno različita naroda i vjere i 2 entiteta unutar nje: Federacija BiH i Republika Srpska + distrikt Brčko. Zastava je stvorena od Europske Unije, himna također i po meni je to lakrdija od države, ako se uopće može tako nazvati.

Hrvati i Bošnjaci su stavljeni u Federaciju BiH, a na drugoj strani su Srbi sa svojom autonomnim entitetom Republikom Srpskom. Naravno ta podjela uopće ne prati demografsku strukturu teritorija pa tako postoje isključivo hrvatska ili muslimanska sela unutar Republike Srpske, i obrnuto.

Zbog određenih povijesnih razloga Bošnjaci su skloniji suradnji s Hrvatima nego sa Srbima, ali ni tu ne možemo više govoriti o pretjeranoj ljubavi između ova 2 naroda, i što je još bitnije, između ove dvije religije.


eBiH - interesna sfera velikih susjeda


Gotovo identičnu presliku ovog odnosa vidimo i u eRepubliku gdje neprestano traje sukob između Bošnjaka i Hrvata s jedne strane, i Srba s druge. Kao i u posljednjem ratu, svaka strana je potpomognuta od strane Hrvatske ili Srbije, s razlikom da ovdje Bošnjaci imaju potpunu potporu eHrvatske, što nije slučaj u RL-u, zbog čega Srbi u RL Bosni imaju 49% teritorija samo za sebe, što je direktna posljedica (na našu sreću, jedinoga) njihovog uspjeha u posljednjem ratu.

Nije tajna da eHrvatska igra veliku ulogu u unutarnjim i vanjskim političkim odlukama eBiH koje su značajno kompromitirane jačanjem eSrbije koja u zadnje vrijeme dosta uspješno pokušava preoteti vlast u toj zemlji i nametnuti svoj utjecaj. Zbog toga se ne slažem da je vladavina DSS (Demokratske Stranke Srpske) ili Nemanje RS-a pravi PTO te zemlje, jer tamo svatko vuče na svoju stranu i prava homogena vlada (e)BiH ne postoji.

Početak sukoba


Ako ne računamo tamošnja svakodnevna prepucavanja između već spomenutih strana, značajniji sukob je počeo pri kraju vladavine prvog srpskog predsjednika Nemanje RS-a koji je, po našim očekivanjima, napao eHrvatsku kako bi je blokirao u invaziji eMađarske i usput odvukao dio damagea. Iako je do tad vodio uglavnom neutralnu politiku, sada je potpuno prekršio svoja predizborna obećanja o neutralnosti i napao eHrvatsku, uz to što je potpisao i MPP-s eMađarskom i učinio još neke proPhoenixove odluke na štetu Bošnjaka i Hrvata.

Ne smatram da je učinio nešto izrazito loše ili neočekivano, ipak je on Srbin koje je u interesu svoje prave zemlje napao eHrvatsku i prekršio predizborna obećanja što isto tako nije velika novost na Balkanu. Smeta me to što se nas optužuje da smo agresori i lažovi jer smo iskoristili baš taj rat koji su sami Srbi proglasili i napali eBiH u namjeri da spriječimo Srbe u osvajanju kongresa. Očito je da se svatko bori za svoje interese i to je potpuno razumljivo, no licemjerni stav Srba je teško opravdati.
Kao zaključak možemo vidjeti da je eBosna i Hercegovina u velikoj mjeri preslika stvarne BiH i kao takva bila je i ostat će podjeljena i nejedinstvena zajednica. Tu zemlju muče veliki politički i socijalni problemi koji se vrlo vjerojatno neće tako skoro riješiti, ali unatoč svemu moramo priznati da imaju dobre ćevape.
▄▀ Akcija postani vojni novinar još traje ▄▀

tajnoime
Admin

Broj postova : 345
Join date : 07.03.2010

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.