Ozujak 2009. - :: OSIGURAJMO HRVATSKOM GRAĐANINU SIGURAN OBROK ::

Go down

Ozujak 2009. - :: OSIGURAJMO HRVATSKOM GRAĐANINU SIGURAN OBROK :: Empty Ozujak 2009. - :: OSIGURAJMO HRVATSKOM GRAĐANINU SIGURAN OBROK ::

Postaj  InChY on 13/5/2009, 14:56

Svjedoci smo „nemirnih“ cijena i rasta plaća, što je „oluja“ koja valja ekonomski brod i tržište svake države. Količina i cijena fooda na tržištu svakodnevno varira, od jutrošnje apsolutne nestašice fooda do sadašnje široke ponude.
U jednom od prethodnih clanaka kritizirao sam food sektor, koliko god nekima bilo teško za shvatiti- ne s ciljem prozivke vlasnika kompanija, već s ciljem aktualiziranja naglog povećanja cijene fooda. Članak je ispunio očekivanja, sa 90 komentara i desetak članaka koji su uslijedili problem je postao, uz rat jedna od vodećih tema.

~TRZISTE~
Mnogi su se pozivali na osnovni zakon tržišta, zakon ponude i potražnje. Logično je da će se smanjenjem ponude cijene povećati, no do koje granice se rast može opravdati osnovnim zakonom tržišta a od koje cijene postaju previsoke. U trenutnim tržišnim uvjetima vjerujem da je to cijena od 3.20 - 4.00 kn za Q2 food, a proporcionalno i cijene za viši Q.
Shodno tome, nakon prelaska građanima prihvatljive granice, na tržištu mora intervenirati država koliko god to nekima autokratski i socijalistički djelovalo.
No, unatoč intervenciji stanje se neće stabilizirati dok postoji drugi, za mene mnogo veći problem- VISINE PLAĆA. MRSS nema nikakav utjecaj na tržište rada tako da na tome sami proizvođači moraju poraditi, rješenja definitivno ima i MRSS će podržati svako rješenje doneseno od strane poslodavaca.

Smanjenjem plaća snizit će se i cijena proizvoda tako da građanin kad sve zbroji neće biti oštećen. Iznad svega održati će se tečaj kune, što je iznimno bitno.
Otežavajuća okolnost je velik broj kompanija na tržištu rada, koje funkcionira kao svako drugo tržište. U tim uvjetima dolazi do smanjene ponude rada, jer nemamo dovoljno aktivnih radnika da pokriju potražnju. Nadam se da će novi „baby-boom“ eliminirati tu situaciju.

~INFLACIJA~
Nusprodukt ovakvih cijena je najčešće inflacija, i to je nešto na što bih posebno upozorio.
Rast plaća i cijena proizvoda uzrokuje i pad vrijednosti domaće valute. Uslijed toga proizvođači, da bi opstali moraju još više povećati cijene.
Zasad imamo blagi pad kune u odnosu na gold, svega 0.001 kunu za gold. To je malena razlika na koju se još uvijek može utjecati, no inflacija se najčešće pojavi iznenadno i ostavlja duge posljedice, i još duži napor za njenom sanacijom.

~MOGUCA RJESENJA~
U proteklih 5 dana otvorena je drzavna kompanija Drzavna hrana Q2 čija uloga je proizvodnja zalihe za razdoblje kada na tržištu nema fooda. U tijeku je i dodjela poticaja za upgrade Q1 food kompanija, što je zamrznulo ostale programe poput poticanja wood i construction sektora, na kojima se počelo raditi.

LINK ZA UPIS

Ovim putem obaviještavam sve vlasnike tih kompanija da će se program provesti, i to uskoro- u kompletu su wood i construction sektor.
Smanjen je import tax, a upravitelj Hrvatske Gospodarske Komore, rocker-ma je u clanku ponudio realno rješenje preko direktnih donacija.
Rješenje tražim i na Atlantisovom forumu, kako bi se države članice uključile i olakšale nam izlaz iz ovakve situacije. Trenutno dogovaram otkup inozemnog fooda i skladištenje na državnim organizacijama, nakon čega će gradjanin zatražiti određenu količinu fooda po proizvođačkoj cijeni. Koje organizacije kontaktirati, i po kojoj cijeni ćete moći kupiti saznati ćete uskoro.

Znam da će biti kritizirajućih i nekonstruktivnih komentara, uzrokovanih najčešće stanačkim opredjeljenjem, no pozivam sve na razum i ozbiljnost u rješavanju aktualnog problema.
Kao i dosad, zajednički možemo doći do finalnog rješenja, jer mjere koje MRSS provodi su samo dio slagalice „koja će ponuditi konačan odgovor“.

Sumski
InChY
InChY

Broj postova : 469
Join date : 11.05.2009

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.