Travanj 2009. - Uvođenje jedinstvenog VAT-a

Go down

Travanj 2009. - Uvođenje jedinstvenog VAT-a Empty Travanj 2009. - Uvođenje jedinstvenog VAT-a

Postaj  Vladimir Andreev on 26/5/2009, 16:50

Dobar Vam dan eHrvati.

U ovom članku ću pisati o VAT-u --> Value added tax, ili nama puno poznatiji PDV.

Ono što mene muči je da je VAT za food i gift kompanije 5% dok je za weapon i ticket kompanije 10 % To možete vidjeti ovdje Nisam uspio doći do nekog logičnog zaključka zašto je to tako. Znači da food i gift tvrtke imaju 5% niže gubitke kod stavljanja proizvoda na market nego weapon i ticket kompanije.
To ne izgleda puno ali uzmimo npr. mjesečni promet, kažimo da je 3000 HRK, VAT za food i gift kompanije bi iznosio 150 HRK dok bi za weapon i ticket iznosio 300 HRK, i tako iz mjeseca u mjesec.

Tada se dolazi do velike razlike. Naime, RL PDV je uvijek 22%, nije 10% za mlijeko, 15% za kruh i 22% za sve ostalo.

Ono što je meni još čudnije je sljedeće. Recimo da tvrtka ima jednog radnika.
Da bi se dobio jedan food, treba se imati produktivnost radnika 1, za Gift 2, za Weapon 5 a za 1 moving ticket 10. Dakle radnik sa produktivnosti 10 će napraviti 10 komada food-a, 5 Giftova, 2 Weapona i samo jedan ticket.

Kada se uzme u obzir trenutna situacija na tržištu i primjer da se svi ti proizvodi prodaju dolazimo do sljedećeg. Sa 10 food-a zaradi se nekih 12,5 HRK, sa 5 Gift-ova nekih cca 15 HRK, sa 2 weapona cca 18-19 HRK a sa 1 ticketom 14-15 HRK.

Dakle u situaciji koju sam ja dao, koja je najjednostavniji mogući primjer, najmanju zaradu od prodanih proizvoda koje je izradio taj jedan radnik imaju Food kompanije pa Moving Ticket kompanije, Giftovi pa Oružja.

Ono što se iz ovoga ne vidi je stvarna cijena proizvoda bez VAT-a. Po ovome vlasnik food kompanije zaradi od 12.5 HRK sa VAT-om, on dobije čistih gotovo 12 HRK (koju lipu manje), vlasnik gifta također od 15 HRK dobije čistih 14.25 HRK dok onaj sa ticketom koji ga proda također za nekih 15 HRK dobije 13.5 HRK kada se oduzme VAT, onaj sa prodana 2 oružja za cca 19 HRK dobije 17.1 HRK.

Ovako gledano, to nisu velike razlike, ali kada se uzme mjesečni, tromjesečni ili polugodišnji promet, dolazi se do velikih brojki prouzročenih razlikom u VAT-u od "samo" 5%

Još jedna bitna stavka je kupnja raw materijala na eHR tržištu. Grain je gotovo 3 puta jeftiniji od Iron-a koji je potreban za proizvodnju oružja a weapon firme opet plaćaju veći VAT na svoje proizvode.

Ono što predlažem i što ste vjerovatno svi koji ste pročitali ovaj tekst zaključili, to je uvođenje jedinstvenog VAT-a na sve industrijske grane. Bio on 5 ili 10 %

Ako postoji neko objašnjenje zašto se VAT razlikuje za pojedine industrijske grane, a ja ga nisam primjetio, molio bih da se to objasni.

Hvala Vam na čitanje, MB

Vladimir Andreev

Broj postova : 194
Join date : 12.05.2009

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.