Prosinac 2008. - :: ZA VLASNIKE KOMPANIJA- ODREDJIVANJE CIJENE PROIZVODA I VISINE PLACE ::

Go down

Prosinac 2008. - :: ZA VLASNIKE KOMPANIJA- ODREDJIVANJE CIJENE PROIZVODA I VISINE PLACE :: Empty Prosinac 2008. - :: ZA VLASNIKE KOMPANIJA- ODREDJIVANJE CIJENE PROIZVODA I VISINE PLACE ::

Postaj  Vladimir Andreev on 26/5/2009, 18:14

Sad kad su stvoreni uvjeti da dobar dio igrača može otvoriti kompaniju, vrijeme je da se pozabavimo osnovnim parametrima u trgovini. To su cijena rada (plaće), cijena nabave sirovina (ako je riječ o Manufacturing ili Construction sektoru), te prihod i profit kompanije.
Osnovno, što bi svaki vlasnik trebao znati je izračun profita, on je jednak razlici prihoda (ostvaren je prodajom na Marketu) i rashoda (ukupan izdatak na plaće i sirovinu).

Cilj svake proizvodnje je profit, ali jedino dobar poduzetnik može uspješno "žonglirati" između želje za što većom zaradom i socijalnim karakterom koju ima njegova kompanija. U naravi, to bi značilo ostvarenje najvećeg mogućeg profita uz istodobno zadržavanje plaća na društveno prihvatljivoj razni.
Time je vlasniku omogućeno neupitno poslovanje na duži vrenenski period a radnicima svakodnevni rad i kupnja dobara po prihvatljivim cijenama.

U ovom tekstu iznosim vrijednosti osnovnih parametara za izracun profita, što u krajnosti utječe i na radnike i na poslodavce.
Ovo su predložene tj. preporučene cijene, uz koje je moguć dugoročni razvoj poslovanja komapnija i podizanja skillova samih radnika.

Prosjecne vrijednosti na temelju kojih se bazira izracun su:
Vrijednost valute: 1 Gold = 60 HRK
Broj zaposlenih: 15 u Land i Manufacturing, 25 u Construction sektoru. To je trenutno i najveći problem, zbog malog broja kompanija u odnosu na broj igrača teško je ostvariti max. produktivnost. Kod idealnog broja radnika prihod je veći za cca 10% u odnosu na prikazani.
Prosjecni skill zaposlenih: vidi sektor, podaci su preuzeti iz nedavne analize kompanija
Wellness: 60
Trivia odgovori: 5 bodova (3 točna + 2 supershota)

Prihod je količina novca koje se uzima s računa kompanije, te je uvršten Income Tax.

Analiza je postavljena tako da je finalni proizvod u uskoj vezi sa sirovinom, pa su na taj način podijeljene i grane industrije, a budući da svakog poduzetnika interesira vrijeme vraćanja početnog kapitala dodano je i vrijeme povrata uloga za osnivanje kompanije.
Za Q2, Q3 i kompanije više kvalitete izračun je u konačnici isti jer je produktivnost manja ali je pretpostavljena cijena proizvoda veća, samo što će vlasnici morati sami izračunati povrat uloga za upgrade kompanije.
Pretpostavka je i da će kompanija prodati proizvode po zadanoj cijeni, ali skok ili pad cijene koji je uobičajen neće znatno utjecati na ishod poslovanja jer vlasnici trebaju kalkulirati da prosječna cijena ipak bude jednaka.
---------------------------------------- ---------------------------------------- -----------------------------------
::GRAIN - FOOD::
- GRAIN -
(prosječni skill= 2,7)
Income Tax= 10%
Ukupna Produktivnost= 100,20 jedinica proizvoda
Cijena 1 Q1 graina= 1,00 HRK
Prihod= 100,20 HRK
Prosječna plaća= 3,15 HRK (3,50 HRK s uključenim Income porezom)
Profit= 42,93 HRK/ dan
20 Golda za= 28 dana

- FOOD -
(prosječni skill= 2,9)
Income Tax= 10%
Ukupna Produktivnost= 107,70 jedinica proizvoda
Cijena 1 Q1 fooda (s porezom od 10 %)= 2,20 HRK
Cijena 1 Q1 graina = 1,00 HRK
Sirovina=107,70 HRK
Prihod= 215,40 HRK
Prosječna plaća= 3,15 HRK (3,50 HRK s uključenim Income porezom)
Profit= 49,68 HRK/ dan
20 Golda za= 24 dana
---------------------------------------- ---------------------------------------- -----------------------------------
::WOOD - HOUSE::
- WOOD -
(prosječan skill= 2,7)
Income Tax= 10%
Ukupna Produktivnost= 50,10 jedinica proizvoda
Cijena 1 Q1 wooda= 2,00 HRK
Prihod= 100,20 HRK
Prosječna plaća= 3,15 HRK (3,50 HRK s uključenim Income porezom)
Profit= 47,70 HRK/ dan
20 Golda za= 25 dana

- HOUSE -
(prosječan skill= 3,0)
Income Tax= 10%
Ukupna Produktivnost= 185,75 jedinica proizvoda
Vrijeme proizvodnje: 1,08 dana
Cijena 1 Q1 house (s porezom od 10 %)= 605 HRK
Cijena 1 Q1 wooda = 2,00 HRK
Sirovina= 400 HRK/ 1,08 dana
Prihod= 550,00 HRK
Prosječna plaća= 3,60 HRK (4,00 HRK s uključenim Income porezom)
Profit= 50,00 HRK/ 1,08 dana ili 46,30 HRK/ dan
20 Golda za= 26 dana

Razlog veće cijene House-a u odnosu na neke druge zemlje je veća cijena wooda na našem tržištu, to je zbog toga što nam je maksimalna produktivnost regije Medium (Lika i Gorski Kotar).
Hospital i Defense System tvrtke su tvrke koje imaju velika početna ulaganja, tako da je u većini slučajeva njihov vlasnik upravo država koja sama kupuje njihove tj. svoje proizvode.
---------------------------------------- ---------------------------------------- -----------------------------------
Vrijednosti cijena za ostale sektore nisu izrađene jer u Hrvatskoj ne postoje resursi potrebni za njihovu proizvodnju, tako da profit svake kompanije ovisi o cijeni po kojoj vlasnik nabavlja sirovinu. Zasad je tako, ako se ukaže potreba odradit će se vrijednosti i za ostale sektore.
---------------------------------------- ---------------------------------------- -----------------------------------
Znam da je trenutno jako teško ostvariti željene rezultate, ali cilj je krenuti prema njima. I nije bitno da li će to biti za 10 ili 30 dana najvažnije je da se održite do tada i da tržište ravnomjerno funkcionira.

Upamtite da su ovo samo smjernice za određivanje cijene roba i visine plaća, i to u cilju dugotrajnog poslovanja svih kompanija što na kraju rezultira i minimalnom nezaposlenošću.
Vrijednosti se mogu mijenjati u skladu s uvjetima u kojima kompanija posluje, pa tako profit može biti veći ili manji.

No to trenutno nije na prvom mjestu, sad je najvažnije uz kakav-takav profit održati proizvodnju i planirati dugoročno poslovanje, jer promjena jednog parametra za malu vrijednost dugoročno može rezultirati nemogučnošću daljnjeg poslovanja te zatvaranjem ili prodajom kompanije.

Zato kalkulirajte, smisljeno donosite odluke i sto je najvaznije sve odluke obrazlozite brojkama, jer tako ste najsigurniji da je odluka ispravna

Vladimir Andreev

Broj postova : 194
Join date : 12.05.2009

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.