Lipanj 2009. - 17. broj Glasnika HLD-a

Go down

Lipanj 2009. - 17. broj Glasnika HLD-a Empty Lipanj 2009. - 17. broj Glasnika HLD-a

Postaj  InChY on 18/6/2009, 12:17

Poštovane eHrvatice i eHrvati,

Sad bih trebao napisat jedan lagani uvod, ali ću ovaj put preskočiti uvriježenu proceduru i krenuti direkt na temu.

Iza nas su najzanimljiviji izbori za predsjedništvo stranaka do sad. I dok je uvertira izbora bila propaganda i antipropaganda, informacije i dezinformacije, dosta ljudi je ovo sve shvatilo olako. I bilo je tu i smijeha i podbadanja i svakojakih komentara. A onda smo se probudili.

Jutro nas je dočekalo s novim predsjednicima dviju stranaka: HDS i HRS.
Kako? Zašto? Kad? Što se dogodilo?

E pa dragi moji i još draže moje, dogodio nam se famozni TO. Srbi su preuzeli dvije Hrvatske stranke, iako su u svima imali kandidate. Doveli su veliki broj glasača, organizirali se i uspjeli u svojoj nakani. Koliko su od plana uspjeli napraviti ne znamo. Navodno su samo htjeli jednu stranku, ne vjerujem baš u to, ali to nije ni bitno. Kako je došlo do toga je bitnije pitanje. Cijelo vrijeme smo čitali kako nema brige, kako je sve u redu, kako su Srbi neorganizirani, kako nemaju šanse ... Na žalost pokazalo se da su nas pametno uspavali, uljuljali u naše visoko mišljenje o sebi a onda nas zaskočili. I pod realnom šansom da budem popljuvan, čestitam im na uspjehu. Nije mi drago da je do ovoga došlo ali moram skinut kapu. Sami smo krivi.

Šta sad? Odmah je bivši HDS preimenovan u SDS, da bi aktivni eHrvati izašli iz stranke i osnovali "novi" HDS. Dakle Srbi su dobili svoju stranku. HDS je još uvijek tu. Manje više svi (važni) članovi su već prešli ili će preči u novu/staru stranku. Ono što me žalosti je da su zapravo opet stradali "mali". Po nekom nepisanom pravilu uvijek u životu ispaštaju oni manji, ovaj put su to HRS i mi.
HRS je izgubio predsjednika i time došao u opasnost glede kongresnih izbora koji nam slijede, te sigurno izgubio na popularnosti kod neopredijeljenih koji će ih od sad gledati samo kao Srpsku stranku. Mi smo s ovim postali šesta stranka po veličini i time automatizmom izgubili pravo kandidiranja za kongres.

Ono što najviše boli jest činjenica da je puno truda i vremena uloženo u našoj stranci da se TO niti ne pokuša. Previše smo razgovora obavili, puno vremena izgubili, iako smo bili najlakša meta. I uspjeli smo. Nakon što je naša stranka bila sigurna otišli smo pomoći u ranim jutarnjim satima i HRS-u, na žalost bez uspjeha. Rezultat? Ni mi ni HRS, jedine umjerene stranke više nemamo mogućnost ući u kongres. Predsjednik kongresa, Branimir Vukadin, osoba koja je priličo unaprijedila i poboljšala kongres , nema šanse nastaviti , po svim mjerilima, uzorit rad.

Kako dalje? Nama ostaje samo opcija da nastavimo kao što smo do sada i pkušavali. Otvoriti dijalog. Pregovarati. Smanjiti tenzije na nulu. Surađivati. Cijelo vrijeme ne gubiti eHrvatsku iz vida ali pokušati "istočne susjede" dovesti u ravnopravan položaj u kojem neće biti zavisti i krivih pogleda.
Pogledajmo što smo dobili bahatošću i To-om Srbije? Mržnju. Strah. Nesigurnost. Ratove. RW-ove. Paranoju. Konstatno gledanje iza sebe umjesto pogleda prema naprijed.

Dokle?
Dok sami ne odlučimo drugačije. Dok se ne izbaci jednom za svagda RL iz malog mozga. Dok se god ne uvidi da MOŽEMO bit jedni drugima dobri susjedi. Dok god svi ne progledaju pa shvate da MORAMO imati MIR jer inače nikad nećemo imati napredak.
Mi ćemo nastaviti ovim putem, ma koliko komentara i pljuvanja ovaj članak zaradio. Jer znamo da je to jedini put. Uvažamo svačije mišljenje, pa čak i ona ekstremna koja će sigurno izbaciti svoju ružnu glavu dolje, u komentarima. Zadržavamo pravo da ih ignoriramo i idemo svojim putem. Putem razgovora. Putem suradnje. Putem MIRA.

U ime HLD-a

Pozdrav

Gjuro
v.d. glasnogovrnika HLD-a
InChY
InChY

Broj postova : 469
Join date : 11.05.2009

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.