eHrvatska Narodna Citaonica
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rujan 2009. - Hrvatska Drvna industrija

Go down

Rujan 2009. - Hrvatska Drvna industrija Empty Rujan 2009. - Hrvatska Drvna industrija

Postaj  Dalibor on 13/10/2009, 13:54

Potaknut nedavnim člankom o construction firmama u vlasništvu rHR i njihovom kupovanju raw matrijala za iste, točnije q5 bolnicu.
Stvar je u tome da eHR ima medium wood regiju, Liku i Gorski Kotar. Znaći nemamo High wood regiju, ali imamo poduzeća koja proizvode drvo. Da bi se odžala eHR drvna industrija država kupuje za potreba državnih firmi wood sa domaćeg tržišta. Zbog medium wood regije domaća wood industrija je nekonkurentna i nemože biti konkurentna sa svojim cijenama na svijetskom tržištu.
Država se odlućila postaviti protekcionistički prema domaćem wood sektoru, što je potpuno uredu jer time štiti domaće firme i radna mijesta. S druge strane time država troši novce poreznih obveznika radi održavana domaće proizvodnje. Nisu to neki veliki novci ali smatram kako je svaki gold bitan.
Osobno smatram da eHR mora imati državne firme za proizvodnju kako q5 bolnica tako i q5 DS-ova, te da ne samo što trebamo imati q5 bolnicu u svakoj domačoj regiji nego ih moramo imati i nekoliko na skladištu. No ostaje otvoreno pitanje dali država treba nastaviti sufinancirati domači wood sktor, te bi ovim člankom želio pokušati napraviti analizu domačeg wood sektora, koliko je to moguče u kratkom vremenu.

Pa krenimo redom:

Na stranicama ereptools.net možemo vidjeti broj domačih wood kompanija.
Prema ereptoolsima eHR ima ukupno 19 wood firmi, od njih je 12 q1, 5 q2, 1 q3 te 1q4 wood firma.
Jedina domaća q4 wood firma je inace Drvna industrija Split invest.
Na domačem marketu trenutno ima 13 ponuda za prodaju drva. Od tih 13 ponuda 8 ponuda su od eHR poduzeća. Od 8 domačih firmi koje tijekom pisanja ovog članka nude svoje drvo na eHR tržištu 7 ih je iz Like a 1 iz Slavonije (Slavonije nema nikakav wood).

Nažalost neznam linkove na sve domače wood firme, ali ovih 12 q1 nebi mogle dobor raditi ni da imamo high wood regiju.
A od ovih osam lako se možemo vidjeti koliko imaju zaposlenih:

malinovac - q1 wood - 1 radnik
Dark Woods - q1 wood - 2 radnika
Drvna Industrija - q1 wood - 7 radnika - od toga dva nisu radila ovaj tjedan
Pilana d.o.o. - q1 wood - 10 radnika
Drvarnica - Zelenka - q1 wood - 2 radnika - oba radnika uopče nerade
Hrvatska Drvna Industrija - q2 wood - 10 radnika - dva radnika nerade
Drvo-Ma - q2 wood - 5 radnika
Lantos Wood - q2 wood - 2 radnika - jedan neradi

Znaći u ovih 8 domačih wood firmi radi 39 radnika, no max proizvodnju imaju dostignutu samo dva poduzeća, jedno q1 drugo q2.
Prema ovome možemo zaključiti kako u ovom uzorku od gotovo polovice eHR drvne industrije radi samo 32 radnika.
Da i imamo high wood regiju sa ovakvim poduzećima konkurentno sa cijenama bi bilo samo jedno i to možda, mislim na q2 wood.

Možda su ostala poduzeča puno bolja od ovih, mada iskreno nevjerujem, isto tako možda su i neka zatvorena ili su potpuno neuptrebljiva jer su napravljena u nekoj drugoj regiji koja nema nikakav wood.

Smisao ovog članka je bio samo da pokušam napraviti analizu domačeg wood sektora a ne da i istodobno govorim kakava bi trebala biti politika prema istom. To ću napraviti kao kongresmena, sa prijedlogom zakona u sljedečem sazivu sabora, naravno nakon što uspijem sakupiti detaljnije podatke od ovih koje sam skupio u vrlo kratko virjeme.

I za kraj oprostite mi na pravopisu, pogotovo na č i ć Smile . Članak je pisan na brzinu. Možda je ovo ipak trebalo ići na početak članka...

P.S.
Ako znate neku eHR wood firmu koja se nenalazi u ovom članku stavite link na nju u komentar. Hvala.
Dalibor
Dalibor

Broj postova : 459
Join date : 03.08.2009
Lokacija : Zagreb, Hrvatska

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.