eHrvatska Narodna Citaonica
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Prosinac 2010. - >> Interview: Asklepije

Go down

Prosinac 2010. - >>  Interview: Asklepije Empty Prosinac 2010. - >> Interview: Asklepije

Postaj  Dalibor 9/4/2011, 20:09

Prosinac 2010. - >>  Interview: Asklepije Area51reloaded
AREA 51 | Reloaded, prosinac 2010., no41.

Dragi prijatelji,

u ovom broju Area51 na redu je intervju sa Asklepijem, urednikom novina eSentinel sa preko 4000 pretplatnika i političarem koji je dosad obnašao razne funkcije, od predsjednika HDSa, doministra vanjskih poslova, ministra informiranja, pa čak i premijera.

Prosinac 2010. - >>  Interview: Asklepije Area51interview
Area51: Reci nam par riječi o sebi za početak i koja je priča o nicku?
Asklepije: Imam 22 godine, živim u Osijeku i studiram medicinu. Na pola sam šestogodišnjeg studija i nadam se što prije okončati i drugu polovicu.
Asklepije: Kada sam se išao regati odlučio sam se za nick koji će biti ime nekog antičkog grčkog boga, kako su nickovi Zeus i Posejdon bili zauzeti odlučio sam se za boga medicine, kada već to studiram.

Area51: Kako si došao u igru, koliko dugo već igraš? Kako si se snašao u početku i koga se sjećaš iz tog razdoblja?
Asklepije: Na profilu piše da igram već godinu i mjesec dana, ali činjenica je da sam 5 dana nakon registracije odustao od od eRepa, jer mi je bio totalno nezanimljiv. Kada sam već i zaboravio da sam se registrirao na ovo čudo vidio sam na portalu jutarnjeg lista zanimljiv članak o tome kako smo riješili granični spor sa Slovenijom. Članak je zapravo bio o eRepubliku i našem brisanju eSlovenije s karte. Kako mi je Firefox memorirao login podatke od prve registracije samo sam oživio citizena i nastavio gdje sam stao.
Asklepije: Početak? Hmmm... to je bilo davno. Znam da sam prve golde potrošio na otvaranje novina (što nikad nisam zažalio) i počeo s pisanjem. Ubrzo sam se uključio i u HDS gdje sam upoznao ljude koji su mi pomogli u tim početcima da se snađem. Tu moram istaknuti posebno srdanta kojega sam dosta gnjavio na chatu.

Area51: Zašto si se učlanio u HDS iako ta stranka nije baš bila na dobrom glasu?
Asklepije: U HDS sam na sreću ušao vrlo brzo po stjecanju uvjete za ulazak u eStranku. Kažem na sreću, jer me nisu stigli zatrovati parolama protiv HDS-a i svime što je uz to tada već išlo. A sam HDS odabrao sam sasvim slučajno, jer je eto od tadašnjih TOP5 stranaka po opisu najviše odgovarao mojim uvjerenjima.

Area51: Kad usporediš stanje sada i onda kada si krenuo sa igrom... Što se promjenilo i za čime žališ iz tog razdoblja?
Asklepije: A što se zapravo nije promijenilo? Admin je uveo toliko promjena da mi se nekada čini kao da sada igram neku posve drugu igru od one na koju sam se registirao. Ali nisu se promijenili samo mehanizmi igre, nego se uvelike promijenila i situacija u eHrvatskoj i to nažalost na gore. Iako je prije bilo puno više trolanja i napadanja, posebice onog međustranačkog, znale su se granice dobrog ukusa i gdje treba podvući crtu.
Asklepije: Danas je cijela situacija otišla u jednu krajnost gdje se eHrvati međusobno hakiraju, TO-aju se eHrvatske stranke, otvoreno se bota i hvali multijima, blokira država... ne sjećam se da je toga bilo kada sam ja počinjao s igrom. A budući da sam eNovinar moram se osvrnuti i na medijski prostor koji je za razliku od današnjeg bio izrazito kvalitetniji, s dosta kvalitetnih novinara i članaka i gdje se cijenila kvaliteta. Danas to više nije slučaj. Medijski prostor zatrpan je brdom nekvalitetnih članaka koji se izdaju kao na traci, a često nemaju nikakvog smisla. A plaćeno votanje neću niti spominjati. U cijeloj toj situaciji često se dogodi da kvalitetni članci, posebice mladih novinara, prolaze nezamijećeni. Trenutna situacija nikako nije poticajna za istinske eNovinare i skupina eNovinara, među kojima sam i ja, već radi na pronalasku rješenja za ovaj problem.

Area51: Misliš da postoji rješenje za takvo stanje?
Asklepije: Na sreću još uvijek nije kasno za popraviti stanje. Ako svi pozitivci i konstruktivci zbiju redove i odluče pokrenuti stvari na bolje moguće je da doživimo katarzu. Svi bi u tom slučaju trebali dati obol, svatko već prema svojim afinitetima i sposobnostima.

Area51: Primjećujem da te najviše privuklo novinarstvo i politika...
Asklepije: Istina. Otpočetka sam se počeo baviti novinarstvom i politikom. To su dva segmenta koja me najviše zanimaju i koja se zapravo vrlo dobro isprepliću u igri poput ove. Smatram da nisam loš novinar i to mi je poprilično pomoglo da se probijem na ePolitičkoj sceni.

Area51: Bio si na čelu HDSa jedno vrijeme, vršio dužnost doministra vanjskih poslova i ministra informiranja, bio premijer... Koja funkcija ti je bila najzahtjevnija?
Asklepije: Obnašao sam dosta političkih funkcija, ali definitivno sam najponosniji na mandat ministra informiranja kada sam organizirao i proveo predizbore za Predsjednika eHrvatske što je iznjedrilo jedinstvenog eHrvatskoj kandidata koji se suprotstavio srpskom kandidatu Lipecu i uvjerljivo pobijedio. Bio je to naporan posao, ali vrijedan svog uloženog truda.

Area51: Dolaziš iz stranke koja vuče repove iz prošlosti. Priča se tu o krađama, tenkanjem na račun države, nepotizmu... Kakav je tvoj stav spram toga i misliš li da je to utjecalo na tvoju političku karijeru?
Asklepije: Istina, pričalo se svašta. Što je od toga istina, a što političko podmetanje ja ne znam, jer su se svi ti navodni događaji zbili puno prije nego što sam ja došao na eRep. Osim optužbi nikada nisam vidio niti jedan dokaz, ali ukoliko je takvih stvari bilo to treba osuditi. I naravno da mi kod određene manjine pripadnost HDS-u nije bila olakotna okolnost, ali globalno mislim da te priče nisu previše utjecale na moju političku karijeru. Pogotovo s te strane što ja osobno nikada nisam imao veze s ničim takvim.

Area51: Primjećujem da si kandidat za predsjednika eHrvatske... Što te ponukalo na tu odluku? Ipak je tu puno odricanja, žrtvovanja slobodnog vremena, a bome i živaca...
Asklepije: Prije svega ponukalo me opće stanje u državi. Stvari je potrebno mijenjati na bolje i s time krenuti što prije. A vjerujem da to mogu napraviti zajedno s Vladom koju sam odabrao i uz pomoć eHrvatskog naroda, jer sam siguran da je i njima dosta ove situacije koja traje već dosta dugo. A što se tiče odricanja, slobodnog vremena i živaca reći ću samo 2 riječi: Spreman sam!

Area51: Misliš da možeš nešto promijeniti i što najviše zamjeraš trenutnoj Vladi? Gdje su napravljeni propusti i na koji način planiraš to popraviti?
Asklepije: Moje je osobno mišljenje da je najupečatljiviji potez Vlade bio upravo i njihova najveća pogreška. Naravno radi se o onom famoznom prijedlogu mira sa eSrbijom koji su na sreću eHrvati odbacili u startu, pa nije niti došao do Kongresa na izglasavanje. Također u početku obrane eHrvatske potpuno je izostala pomoć saveznika, ali ne bih to svaljivao Vladi na leđa, jer koliko čujem u savezu već duže vremena vlada kaos. Mogu samo obećati da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se više ne ponove situacije u kojima saveznici zaborave na nas ili nas stave u drugi plan, pa makar to značilo da moramo prevrnuti EDEN naopačke.

Area51: Kako gledaš na nedavne sukobe Poljaka i Rumunja i kako se to može odraziti na EDEN? Nose li promjene u principu funkcioniranja nužno i promjene u načinu funkcioniranja saveza?
Asklepije: Po meni su problemi počeli kada je Bogdan na svoju ruku ispregovarao mir sa Srbima. Savez ne može funkcionirati na način da čelnik jedne od vodećih država saveza samostalno donosi takve odluke bez ikakvog konzultiranja i promišljanja kakve će posljedice njegov čin imati na ostale zemlje članice EDEN-a. I ovaj posljednji sukob Poljaka i Rumunja samo je još jedna posljedica tog nepromišljenog čina. Eventualni vojni sukob Rumunja i Poljaka definitivno bi označio kraj EDEN-a. Ali vjerujem da će se strasti smiriti i riješiti na bratski način.
Asklepije: Nove promjene ne bi trebale značiti promjene u funkcioniranju saveza. I prije je bilo high regija, a sada ih ima još i više. Dakle trebalo bi biti za sve. Bitno je samo ne gledati uvijek na svoju guzicu. Neka se ugledaju malo na nas eHrvate, pa možda shvate neke stvari.

Area51: Dobro, ali ipak je i kongres eRumunjske izglasao taj mir, dakle imao je u tom trenutku podršku kongresa... Možda je tu ipak nešto više od toga?
Asklepije: Žao mi je to reći, jer sam i sam bio dugo vremena Kongresnik, ali Kongres se u većini slučajeva ponaša poput ovaca. Reci im klikni tu i tu i većina će postupiti po tom naputku.

Area51: Ovo mi se čini da pričaš o našem kongresu... Vidljivo je da u eHR svake izbore uđe nekoliko multića u kongres... Kako gledaš na to i vidiš li neko rješenje tog problema?
Asklepije: Nekad mi se činilo da je u pitanju samo naš Kongres, ali očito ima toga i drugdje. Rješenje tog problema je "prosto ko pasulj", predsjednici TOP5 stranaka bi trebali paziti koga kandidiraju, a vojska bi trebala popuniti rupe NO VOTE kandidatima kako u Kongres ne bi upadali padobranci i multići.

Area51: Hmm, pa nedavno su bile žestoke polemike o tome kak' vojska nebi smjela biti umiješana u politiku...
Asklepije: Rekao sam vojnici kao 'NO VOTE' kandidate, a ne vojnici u Kongresu. Vojska je tražila izlazak politike iz vojske, i ja se s time slažem, ali sada je vrijeme i da vojska izađe iz politike. Vojska za vojnike, a politika za civile.

Area51: Već dugo je primjetan trend osipanja igrača, stariji odlaze zbog konstantnih izmjena igre, a novi slabo dolaze... Možda je vrijeme za neki kvalitetan baby boom projekt?
Asklepije: Još je jučer bilo vrijeme za kvalitetan baby boom. I tu ne mislim na bot boom prikriven dolaskom 10-orice novih igrača. Imam neke adute po ovom pitanju, ali ne želim ništa unaprijed obećavati za slučaj da propadne (iako se nadam da neće).

Area51: Koliko je lik u igri sličan tebi i dali si takav u stvarnom svijetu?
Asklepije: Hmmm, teško pitanje... nije lako usporediti jednu igricu i RL. Ali rekao bih da je karakter Asklepija i ono kako se on ovdje ponaša u skladu s RL stanjem. I u RL sam zafrkant kao i na chatu.
Asklepije: Ali naravno kao i svi ostali i ja imam i prednosti i mana, pa ih shodno tome ima i Asklepije. A tvojim čitateljima ostavljam da daju svoj sud.

Area51: Kako vidiš eRep za 6 mjeseci?
Asklepije: 6 mjeseci je taman dovoljno vremena da admini uvedu novu seriju promjena, shvate da su zeznuli stvar i vrate sve na staro.

Area51: Imaš li nešto dodati za kraj? Poruka novim igračima?
Asklepije: Igrajte se i zabavljajte, ali nemojte kvariti zabavu drugima. A novim igračima bih poručio da se obrate starijim igračima za pomoć ako se nađu u problemu, jer će im netko sigurno pomoći.


Prosinac 2010. - >>  Interview: Asklepije Area51zakraj
Pozivam sve da ostave svoje prijedloge za buduće teme i intervjue, a popis ranijih intervjua možete pogledati u Arhivi članaka.


AREA 51 | Reloaded
Novinski magazin
Prosinac 2010. - >>  Interview: Asklepije Potpisdali
Dalibor
Dalibor

Broj postova : 461
Join date : 03.08.2009
Lokacija : Zagreb, Hrvatska

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.