eHrvatska Narodna Citaonica
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Svibanj 2009. - Pljuc pljuc, mister prezident

Go down

Svibanj 2009. - Pljuc pljuc, mister prezident Empty Svibanj 2009. - Pljuc pljuc, mister prezident

Postaj  Johny Stulic 10/5/2009, 17:06

Pljuc pljuc, mister prezident

Iskoristit ću ovu priliku i odmah na početku članka čestitati našem novom predsjedniku, IVANU RADMANU, na osvojenim izborima i zaželjeti njemu i njegovom timu puno uspjeha na čelu eHrvatske.

Za nama je još jedan predsjednički mandat, drugi Robyev za kormilom eHrvatske. Obzirom da sam i ja odigrao određenu ulogu u dolasku Robya Petrica na vlast početkom travnja, osjećam se prozvanim pohvalit, popljuvat, sve po zasluzi. A nisam ni dugo napisao članak, pa sam vas poželio malo peglat Very Happy

Nakon onolike pompe u posljednjim satima kampanje (npr. Roby vrati se! i slično) i konačne pobjede na izborima, očekivao sam neko čudo. Nešto novo, nešto neviđeno, nešto od čega bi i admini pali na znate već šta. Hrvatska do Havaja, u najmanju ruku. Zauzvrat smo dobili 'samo' stabilnost na koju smo do sad i navikli. Možda sam nezahvalan na ovome što imamo, možda imam pravo očekivati više, no nisam impresioniran Robyevim učinkom u ovom mandatu i bit ću iskren pa reći da nam je u svom prvom mandatu, tamo u siječnju, dao mnogo više. Nije da je čovjek podbacio, ili štogod gadno uprskao, baš naprotiv, eto, samo sam kao građanin očekivao više.

Na jedinu krupniju zamjerku koju imam kad je prethodni predsjednički mandat u pitanju stariji i iskusniji igrači će se sigurno nasmijati, međutim, neke stvari shvaćam prilično ozbiljno, koliko u nekoj igri nešto uopće može biti ozbiljno. Radi se našem nesretnom Ustavu koji je donesen i usvojen nekad davno, u ranim danima eHrvatske, i od tad ga se malo spominjalo, a još manje poštivalo. Nije da je taj naš Ustav u praksi nešto pretjerano doslovce provediv, i treba ga mijenjati, no tu inicijativu glasači nisu prepoznali i neslavno je propala prije par mandata u Kongresu (eto ideje za legalistički raspoložene kandidate za Kongres – pokušajte ponovno dovesti Ustav u red). Međutim, taj naš Ustav stoji zakačen na vrhu nacionalnog foruma, da ga svi vide, pa valjda je onda po nekoj logici još na snazi. Ustav propisuje neke zgodne stvari, opisuje, ugrubo, način funkcioniranja državnog aparata, definira neke ovlasti i tako to. Između ostalog vrlo precizno definira sastav Vlade. I nigdje ne spominje neke fantomske funkcije premijera, ili bilo što slično. Ne želim reći da je naš sadašnji predsjednik kao premijer odradio loš posao (baš naprotiv), ali ispada da nam je čitava Vlada u prošlom mandatu (ustavno gledano) bila nelegalna. Ono što Robyu predbacujem je što nije ni prstom mrdnuo da se Ustav malo korigira i podmladi. Ustav je vrlo zgodna stvarka, kojom se štitimo od kojekakvih hajvana koji u nekoj daljoj budućnosti mogu doći na vlast i počet radit gluposti, no zašto bi se oni pridržavali Ustava kad ga se jedan Roby Petric ne pridržava? Uglavnom, skužili ste što želim reći...

No ono što me daleko više zanima od bilo-prošlo su izbori i politička scena uopće. Izuzetno mi je drago da se naša politička scena uozbiljila i da smo nakon dužeg vremena ponovno imali priliku vidjeti djelovanje koalicije koja je imala šanse za uspjeh. HLD su odlično odigrali ulogu centralne stranke koja je bliska i lijevim i desnim političkim opcijama (mada i dalje stojim iza toga da je u suštini u eRepubliku i lijevo i desno zapravo jedno te isto) i okupila moćnu koaliciju kojoj je nedostajao još samo jedan korak do uspjeha. Taj jedan korak možemo nazvati noćnim glasačima (ili nedostatkom potpore izvana, u ovo ne ulazim) ili nedorađenom organizacijom. Kako god, činjenica je da koalicija nije u potpunosti aktivirala svoje biračko tijelo i to je jedan od osnovnih uzroka poraza. Druga je stvar što HDS svoje kandidate za predsjednika priprema mjesecima, a koalicija je to činila jedva tjedan. No, HLD, HSR, HUS i SHN pokazali su da su spremni i voljni prijeći preko vlastitih razlika i surađivati, što je samo po sebi snažna poruka glasačima. Osim toga, pokazali su da se zajedničkim radom može puno toga postići, što može poslužiti za nauk svim stranačkim liderima.

HSP me svaki put iznova prijatno iznenadi. Na svakim izborima dokazuju da su doista stranka s karakterom i ako nastave s dosadašnjim radom, ne vidim razlog zašto ne bi rasli i napredovali i dalje. HSP je majstorski iskoristio slabljenje HUSa i etablirao se ne samo kao vodeća stranka desne političke opcije u eHrvatskoj, već i kao vodeća oporbena stranka uopće. Bit će zanimljivo pratiti vaše poteze i u budućnosti. No, nedostaje vam još jedan ključni element uspjeha – suradnja s drugima. Oni na vlasti ne mogu (i ne smiju) računati samo na vlastite snage, osim toga, predsjednik države je predsjednik svih njenih građana, kojoj god političkoj opciji da se priklanjaju. Morate malo surađivati s drugima. Da ste se priključili koaliciji formiranoj oko HLDa (zapravo, HSP kao najsnažnija oporbena stranka i njen kandidat su trebali biti centralne figure te koalicije), mogli ste zajedno obrisat pod HDSom.

No ono što me doista rastužuje svaki put kad dođem na naš nacionalni forum su rasprave koje vode Kongresmeni. Naš Kongres se sveo na mašinu za klikanje koja se 95% vremena bavi micanje carine (import tax) na hranu (food) sa 30% na 40% na 30%, i tako ukrug (karikiram). Pozdravljam poteze stranaka kojima se eliminiraju kandidati koji ulaze u Kongres radi onih famoznih 5 gold, no ovo vrhovno tijelo državne vlasti kod nas je i dalje moralno ruglo nacije. Za ovo ne krivim HDS (izuzev dijela s Ustavom, o čemu sam već govorio), već oporbene zastupnike: zašto se koalicije prave samo za predsjedničke izbore kad je Kongres vrlo moćno tijelo vlasti bez čije potpore predsjednik može samo mahat ušima?

Kao prvo, predsjednik koji nema potporu bar 1/3 kongresnika (kad i ako se takav pojavi) ne smije biti predsjednik duže od 24h. Piše se impeachment i sudeći po drugim državama, radi vrlo dobro. Što će nam predsjednik koji kroz Kongres ne može proturit niti jedan prijedlog, dajte nam drugog. Podsjećam vas da vam je to posao i obveza dragi moji kongresnici.

Drugo, zašto glasati za prijedlog koji nije prethodno detaljno raspravljen na kongresnom podforumu? Npr., zašto glasate da se prebacuje novac u HNB ako ne znate detalje? Znate li koliko se troši novca, i gdje on ide? Koliko kongresnika zna koliko novca tjedno troši HV (nije problem na forumu organizirati dio koji će vidjeti samo članovi kongresa gdje se osjetljivi podaci mogu iznijeti bez da ih vide oni kojima nisu namijenjeni), koliko ide na socijalu? Prišarafite malo predsjednika i Vladu, time jačate sebe, a i državu, jer eHrvatskoj treba snažna oporba koja će samo čekat da vladajući pogriješe da saspe na njih drvlje i kamenje.

Treće, ne bojte se prelaziti granice stranačke pripadnosti. Ukoliko je neki prijedlog dobar, treba ga podržati, iz ma kog tabora da dolazi.

Četvrto, organizirajte se malo, ne bacajte prijedloge na kongresni podforum (ili još gore, ne stavljajte ih na glasanje) samo zato što se u jednom trenutku činio kao dobar. Konzultacija sa stranačkim kolegama čini čuda i otvara oči, nećete se blamirat i vaš rad tako može biti samo kvalitetniji.

I peto: predsjednik je funkcija eRepublika, Vladu su izmislili sami igrači da bi sustav lakše funkcionirao, i igra bila zanimljivija. Kako sada stvari stoje, biti kongresmen je prokleto dosadna stvar. Izmislite i vi nešto pametno kako biste si ovu igru učinili zanimljivijom.

I na kraju ovog za mene tradicionalno vrlo dugog članka, preporučit ću svim eRepublik političarima i onima koji će to tek postati zanimljiv članak našeg 2x ex-predsjednika Robya Petrica u kom govori o tome kako dobiti izbore. Fin i edukativan tekstić, šteta što ga Roby nije pomogao pretvoriti u djelo u vrijeme kad je kroz HLD želio ojačati eHR oporbu.

Johny Stulic
Admin

Broj postova : 289
Join date : 18.04.2009

https://ehnc.forumhr.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.