eHrvatska Narodna Citaonica
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ozujak 2009. - Kome odgovaraju novi porezi na kuće?

Go down

Ozujak 2009. - Kome odgovaraju novi porezi na kuće? Empty Ozujak 2009. - Kome odgovaraju novi porezi na kuće?

Postaj  InChY 3/6/2009, 22:05

Kada sam jutros ugledao prijedlog novog zakona o povećanju PDV-a na kuće ostao sam uistinu šokiran pa sam se zapitao: "Kome odgovaraju novi porezi na kuće?" Radnicima - ne, kupcima - sigurno ne, proizvođačima kuća - ne, proizvođačima drveta - ne, državi u vidu viših poreza - diskutabilno, nelegalnim uvoznicima i crnom tržištu - svakako da.

Pokušajmo analizirati cijene na ehrvatskom tržištu u odnosu na cijene istih proizvoda u inozemstvu.

Cijene karata u eHrvatskoj skuplje su oko 30% u odnosu na najjeftinije cijene u inozemstvu.
Cijene darova u eHrvatskoj skuplje su oko 35% u odnosu na najjeftinije cijene u inozemstvu.
Cijene oružja u eHrvatskoj skuplje su oko 60% u odnosu na najjeftinije cijene u inozemstvu.
Cijene hrane u eHrvatskoj skuplje su oko 75% u odnosu na najjeftinije cijene u inozemstvu.
Dobro ste pričitali. Cijene hrane u eHrvatskoj veće su za cijelih 75% u odnosu na inozemstvo.

Cijene su kuća pak u eHrvatskoj oko 30% veće nego cijene istih kuća u inozemstvu.

eHrvatski građevinari bili su iznimno nerazvijeni. Tek se zadnjih nekoliko dana bude i proširuju ili pokreću proizvodnju, a ipak su u stanju ehrvatskom tržištu ponuditi iznimno povoljne kuće. Tako žele pomoći mahom mlađim građanima da napokon kupe svoju prvu ili da napokon kupe bolju kuću. Nije potrebno spominjati koliko bi koristilo wellnessu građana posjedovanje kuće, pogotovo u okruženju iznimno skupe hrane kakvo je u eHrvatskoj. Kome onda odgovaraju novi porezi na kuće?

Radnici koji požrtvovno rade na proizvodnji kuća imaju jedne od najnižih plaća u eHrvatskoj u odnosu na druge sektore. Njima povećanje PDV-a na kuće, a time i veće opterećenje građevinskog sektora svakako ne koristi. Zašto je onda prijedlog došao od strane Hrvatske stranke radnika odnosno njihovog zastupnika penave. Kome onda odgovaraju novi porezi na kuće?

Građevinski poduzetnici bore se za opstanak građevinskog sektora. Nedavno smanjenje uvoznih carina na drvo omogućilo je konstantnu opskrbu građevinskim materijalom. Također je omogućilo konkurentnost domaćim građevinarima pritom ne ugrožavajući domaće proizvođače drveta (njihovo drvo mahom otkupljuje Vlada za izradu bolnica i obrambenih sistema). Da li će građevinari opstati u novim uvjetima nakon povećanja PDV-a na kuće? Kome onda odgovaraju novi porezi na kuće?

Mnogi mlađi građani eHrvatske sanjanju o kupovini svoje kuće. Budući da imamo konstantno povećanje broja građana naša je zadaća ponuditi im povoljne kuće. U korespondenciji s Ministarstvom rada i socijalne skrbi prijedlog organizacije GioCorp za subvencioniranjem građana prilikom kupovine kuća naišao je na pozitivne odgovore. Dok s jedne strane Vlada preko svoga ministarstva planira uvođenje subvencija na kupovinu kuća, s druge se strane potiho povećava PDV. Kome onda odgovaraju novi porezi na kuće?

U eHrvatskoj cvijeta crno tržište nekretnina. Ne samo potajno, već počesto sasvim otvoreno nude se kuće raznih kvaliteta na povoljnu prodaju. Ovdje se ne radi samo o starim kućama manje kvalitete kojih se bivši vlasnici žele riješiti zbog nabavke novijih i kvalitetnijih, već mahom o kućama kupljenim u inozemstvu te na crno uvezenima. Zašto se u vremenima kada su kuće u eHrvatskoj povoljnije, a planirane subvencije nose nadu u suzbijanje crnog tržišta, povećava PDV na kuće? Zašto se ne pokušava suzbiti crna trgovina povoljnijim cijenama kuća na regularnom tržištu? Kome onda odgovaraju novi porezi na kuće?

U vrijeme kada cijene kuća na eHrvatskom tržištu padaju, a plaće radnika u građevinskom sektoru (radnici tvrtke Agram construct u vlasništvu GioCorp-a to svakako mogu potvrditi) rastu, zašto prijedlog zakona o povećanju PDV-a na kuće dolazi od igrača s nadimkom penava, zastupnika Hrvatske stranke radnika. Dok plaće i prava radnika u građevinskom sektoru konstantno rastu, zastupnik penava želi podići PDV na kuće i tako zaustaviti pozitivne pomake u pravima radnika u građevini. Kome onda odgovaraju novi porezi na kuće?

Nadalje, nikako ne mogu shvatiti smanjenje uvoznih carina na kuće s dosadašnjih 99 na 60%. Dok su cijene kuća u eHrvatskoj oko 30% veće od najnižih na cijelom tržištu, carine od 60% posto neće zaista ništa promijeniti budući da bi tako uvezene kuće bile još uvijek daleko skuplje od domaćih; jedino mogu zaustaviti eventualno kasnije povećanje cijena kuća za dodatnih 30% dolaskom stranih prodavača kada prijedlog zastupnika penave iz Hrvatske stranke radnika uzdrma ili potpuno uništi ehrvatski građevinski sektor. Kome onda odgovaraju novi porezi na kuće?

Ne mogu se oteti dojmu da zastupnik penava nije detaljno analizirao tržište i tako pomnom analizom došao do novih iznosa poreza i carina (ako kojim slučajem je, neka se osjeća pozvanim obrazložiti navedene iznose), već da je do navedenih brojki došao pukom slučajnošću nakon prospavane noći. Zašto drugi zastupnici glasaju za ovaj sramotni zakon devet dana prije izbora. Ne misle li na glasove radnika u građevinskom sektoru i sve buduće kupce kuća.

Kome onda odgovaraju novi porezi na kuće?
InChY
InChY

Broj postova : 469
Join date : 11.05.2009

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.