eHrvatska Narodna Citaonica
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Travanj 2009. - Izdanje #2 - Izbori

Go down

Travanj 2009. - Izdanje #2 - Izbori Empty Travanj 2009. - Izdanje #2 - Izbori

Postaj  InChY on 3/6/2009, 22:11

Drage sugrađanke i sugrađani doborodošli u drugo izdanje mojih novina.

Kako što i naslov kaže malo ću se osvrnuti na izbore koji su se održali danas i jučer u Lijepoj eNašoj.
Prvo moram zavaliti SVIM građankama i građanima eHRvatske na odazivu. Bez Vas svih parlamentarni izbori ne bi ispunili svoju svrhu: dali odraz kako "diše" eHrvatska.
Naravno, moram posebno zahvaliti svima koji su glasali za kandidate HLD-a. Svi naši kandidati su ušli u sabor, cilj je ispunjen i stranka nastavlja dalje laganim ali sigurnim koracima naprijed.

Ono što moram naglasiti, a sigurno nisam jedini koji će se osvrnuti na to, jest relativni (ne)uspjeh dviju stranaka.
Naravno prva je HDS, od koje sam očekivao više mjesta. Ne znam koji je razlog tome, i ne želim puno ulaziti u probleme stranaka ali je negativni trend lako uočiv, počevši od predsjedničkih izbora pa do ovga. Uvjeren sam da je cijela strka (da ne kažem "afera") oko CopyPaste-a pri predsjedničkim izborima odnijela dobar dio glasova HDS-u, što kroz rezignaciju članova, što kroz izlaz iz stranke.
Druga stranka je HUS. Ne znam koliko su ljudi upoznati ali sinoć sam priliko selidbe (bio sam na privremenom radu u eRumunjskoj) malo prije ponoći pogledao broj članova svih stranaka. U tom trenutku je vodeći bio HUS sa preko 300 članova ... I nakon takvog stanja gledam jutros rezultate i ne mogu vjerovat da su uspjeli "progurat" samo 6 kandidata. Ne znam kako da to nazovem osim neorganiziranost. S takvim brojem članova mogli su "pomest" ove izbore ... No dobro, njihova nesposobnost je njihova propast.

Moje čestitke idu HSP-u i HSR-u. HSR je kao "mala" stranka ponovo uzeo 6 mjesta u kongresu i pokazuje stabilnost koja je zvaku pohvalu. Tihi samozatajni a rade svoj posao. To su vrline koje želim vidjet u svakoj stranci i svakom knadidatu. Moj naklon. A HSP-u sam već čestitao i ovdje to radim još jednom: SVAKA ČAST! Znao sam (bolje reći, očekivao sam) da ćete bit pri vrhu ali da imate isti broj kongresmena kao i HDS je velika stvar. I zato kapa dolje.

A sad moja očekivanja od Članica i Članova kongresa: sad kad ste dobili (tj. zaslužili) svoje mjesto u kongresu imate obvezu da radite na poboljšanju ove eDržave. Predlažit zakone, glasajte za njih ili ih odbijajte, ali Vas svih molim, radite to svojom glavom. Razmislite prije nego kliknete DA ili NE. Raspravite neki prijedlog PRIJE stavljanja u proceduru. Kvragu dajte ga u javnost, da javnost vidi kako kongresnici "dišu" (i dišu li uopće ili su samo roboti). Za ovo imam jedan prijedlog kojeg možete pročitati dalje u članku. Pokažite dragi Kongresnici da ste se ušli u kongres kako bi dali novi zamah Lijepoj eNašoj.

Prijedlog "Kongresnih novina"

Ako ste pogledali što nam donosi update igre koju svi volimo (i ponekad mrzimo) vidjeli ste i dio koji kaže kako će svi zakoni koji budu na glasanju automatski bit objavljeni od strane same igre putem eventsa (tamo gdje se objavljuju ratovi, MPP-i i ostale stvari).
Međutim to meni nije dovoljno. Moja želja i moj prijedlog je da se osnuju posebne novine koje će bit namijenjene isključivo izvještavanju o radu Sabora i Vlade. Svaki prijedlog zakona bio bio objavljen tu prije stavljanja na glasanje. Svaki potez Vlade (smanjenje ili uvođenje subvencija, promjene u vladi, projekti i sl.) bi bio oglašen u tim novinama.
Prije nego mi neko kaže da ima na chatu kanal, htio bih naglasiti da chatove ne posjećuju svi. Novine su ipak tu dostupne SVIMA i votanjem se mogu staviti na vrh Top liste i uvijek su na raspolaganju. SVI bi ih vidjeli. Tu dolazi do izražaja prednost ovakvog načina objave. Svi mogu davat prijedloge i izmjene, komentare, dat suprotno mišljenje ... Tako povećavamo interakciju kongresmena i "običnih" ljudi.
Moja ideja je da te novine vodi nestranačka osoba, netko ko je dovoljno poznat široj javnosti a nije vezan ni uz jednu stranku, ili je spreman izać iz trenutne. Naravno uvjet je objektivnost u radu. Članci bi izlazili svaka tri dana, ili po potrebi u slučaju nekih BITNIH događaju koji zahtjevaju hitni izvještaj, i češće.
Da bi to zaživilo doduše, i kongres i vlada moraju bit transparentni i voljni na suradnju. Svi govore kako će bit otvoreni, da nema tajni. Naravno da tajne uvijek postoje i da su ponekad neophodne ali većina toga može i MORA vidjet svjetlo dana.

Stoga molim sve da daju komentar što misle o ovome, te ako ima netko zainteresiran za pokretanje ovog malog projekta neka mi se javi na PM, radi detalja.


Malo je duži članak ali smatram da je bio vrijedan čitanja.

Pozdrav, i do slijećeg broja, zdravi mi i živi bili

Gjuro
InChY
InChY

Broj postova : 469
Join date : 11.05.2009

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.