eHrvatska Narodna Citaonica
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sijecanj 2009. - Stop spamu, stop švercu, Split1700 za predsjednika

Go down

Sijecanj 2009. - Stop spamu, stop švercu, Split1700 za predsjednika Empty Sijecanj 2009. - Stop spamu, stop švercu, Split1700 za predsjednika

Postaj  Johny Stulic on 19/4/2009, 14:53

Stop spamu, stop švercu, Split1700 za predsjednika

Čitate drugi po redu članak iz pera budućeg media mogula Very Happy

~~ Registar državnih organizacija ~~

U mom prvom članku pozvao sam na stvaranje jedinstvenog registra državnih organizacija, tvrtki i publikacija, ali zbog nedostatka interesa, od toga svi su izgledi neće biti ništa. Nadam se da će slijedeći predsjednik pokazati više interesa za ovaj projekt od trenutnog.

~~ Dolaze nam predsjednički izbori ~~

Kad već spominjem predsjednike, ne mogu ne spomenuti i nadolazeće predsjedničke izbore. Kako već i vrapci na grani znaju, sve države eRepublika u četvrtak 05.02.09. biraju svoje nove/stare predsjednike. Mi ćemo birati novog, jer je Roby Petric najavio da se neće kandidirati zbog RL obaveza. Kako stvari stoje, njegov najizgledniji nasljednik (i moj osobni favorit) je Split1700, trenutni šef diplomacije i istaknuti član HDS-a. Split1700 je pokazao da je uz Robya ispekao zanat, predstavio detaljan i izvediv program i pokazao kako treba izgledati ozbiljna kampanja za predsjednika.

Ja ću u četvrtak sigurno glasati za Splita1700, a pozivam i sve ostale da učine isto. Razloga je bezbroj:

Split 1700 i njegov team

Predsjednicki program, Split1700 (1/2)

Predsjednicki program, Split1700 (2/2)

~~ Imaš problema s niskim wellnessom? ~~

Kratko ću skrenuti pozornost na program koji trenutno provode Ministarstvo Socijalne Skrbi i Zavod za zdravstvo: Registar kritičnog wellnessa.

Ukratko, ako ispunjavaš uvjete, prijaviš se i država ti daje besplatne giftove...

~~ Spam uzvraća udarac ~~

Nakon što je Burekčina digao kuku i motiku na spam i počeo javno prozivati i upirati prstom u zagađivače medijskog prostora, stvari su se neočekivano smirile. Bio je pravi užitak vidjeti da se dnevno objavi svega par članaka, ali da su svi relativno kvalitetni, i što je najvažnije - suvisli. Na žalost, stvari su se pogoršale, ponovno se u eRepublik priča o rukometu, glazbi i još sto drugih stvari. Jedine teme koje su prešućene su one doista bitne za svijet eRepublika.

Jedna velika kritika od mene za one koji piše takve članke ovdje (postoje blogovi i forumi koji su pravo mjesto za sadržaje koji se ovdje označavaju kao spam), a još veća za one koji za te članke glasaju. Apeliram: glasajte za članak jedino ako u njemu piše nešto doista bitno i ima veze sa eRepublikom.

~~ Šverc uništava Hrvatsku ~~

Ne treba puno filozofirat zašto je šverc štetan; iako se situacija donekle smirila, šverc u nekim oblastima cvjeta. Prvenstveno mislim na kuće. Kuće se dovlače (čak i naveliko) iz vana, naše firme ne mogu prodat kuće koje proizvedu u Hrvatskoj, onda se ni drvo ne otkupljuje i imamo problem. Da ne govorimo o tome što onda imamo i slabo razvijen construction skill među radnom populacijom... Država ne ubire poreze, itd. Uglavnom, šverc ne valja.

Ako budemo išli nabavljat izvana sve što nam zatreba, bez da pokušamo to proizvesti sami, možemo komotno zatvorit državu i iselit se. Šta će nam država ako idemo van kupovat kuće, oružje, idemo na izobrazbu... Šta onda ostaje ovdje?

eHrvatska MORA imat svoju drvnu industriju i svoje proizvođače kuća. Trebaju nam cca 2 bolnice, 4-5 defence systema i oko 1000 kuća. Pokušaj izračunat koliki je to novac, a sve to bi išlo van. Pa što ako je hrvatsko skuplje? Novac ostaje u državi, vrti se u našem gospodarstvu i stvara novi novac. Od tog novca se plaćaju plaće naših radnika, koji onda od tog novca kupuju hranu, giftove, oružje, pa i kuće. I sve to na našem tržištu.

Zbog švercera eHrvatska ne ubire poreze. A svi bi da država plaća subvencije, po forumima se razglaba koga bi se napalo, imamo programe povećanja wellnessa, imamo diplomatska predstavništva... Otkud novac za sve to ako se ne plaćaju porezi ovoj državi?

Mislim da se jedna ozbiljna država ne smije odreći pola gospodarstva. Govorim o Wood, House, Defence system i Hospital tvrtkama. To su grane koje traže najveće investicije, ali daju i najveće profite. Svjestan sam da na međunarodnom tržištu zbog Medium Wood-a nikad nećemo biti konkurentni, ali možemo bar proizvoditi za sebe.

Naravno, najveći problem je što je šverc potpuno legalan sa stanovišta eRepublik pravila. Dok se ona ne promijene i dok se ne reformira sustav donacija, šverc se neće moći iskorijeniti. Što opet ne znači da švercere treba pomagati: naježim se kad vidim švercerske oglase u komentarima popularnijih članaka i postove po forumima. Možemo učiniti bar nešto: moj prijedlog je da se šverceri protjeraju sa chata i da se njihovi postovi brišu s foruma. Najslabija točka šverca su kanali kojima šverceri oglašavaju prodaju robe na crno.

O ovome se naveliko raspravljalo na forumu (link), ali osjetio sam potrebu da i ovdje izrazim svoju frustraciju trenutnim stanjem.

~~ Pomozite razvoju eRepublik wiki-a ~~

eRepublik wiki je glavna riznica svekolikog znanja o eRepubliku i jedna od destinacija koju će svaki građanin posjetiti prije ili kasnije. Pozivam sve da se pridruže u razvoju wiki-a i prevođenju na hrvatski. Posla ima dovoljno za sve, ne mora se samo prevoditi - sadržaj možemo stvarati i sami - tako da doista nema isprike da se ne zasuču rukavi.

Koga zanima, mjesto odakle je najbolje krenuti je ovaj forum thread: link.

Kao što možete vidjeti, ja sam se već počeo igrati s wiki-jem, i mogu se pohvaliti da sam prvi hrvatski građanin koji ima svoju citizen wiki stranicu prevedenu i na svoj materinji jezik... (link)


CopyPaste071

Johny Stulic
Admin

Broj postova : 289
Join date : 18.04.2009

https://ehnc.forumhr.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.