eHrvatska Narodna Citaonica
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ozujak 2009. - Pro patria & Semper paratus

Go down

Ozujak 2009. - Pro patria & Semper paratus Empty Ozujak 2009. - Pro patria & Semper paratus

Postaj  Johny Stulic on 19/4/2009, 15:12

Pro patria & Semper paratus

U vrijeme velikog rata između ATLANTIS i PEACE saveza koji punom žestinom bjesni u susjednim nam Mađarskoj i Rumunjskoj, a u kojem aktivno sudjeluju brojni hrvatski građani, što kao dio HV-e, što na svoju ruku, svjedoci smo 'prepucavanja' (nazvat ću to tako) između vojske i civila. Vojska zamjera civilima što ne pomognu napore u zaštiti nacionalnih interesa i državne sigurnosti radom u vojnim tvrtkama. Civili vojsci zamjeraju malo šta. Ponukan trenutnom situacijom, odlučio sam se napisati ovaj članak. Jer ako vojska može kritizirati nas civile, možemo i mi malo kritizirati vojsku, zar ne?

Svi mi možemo se samo ponositi Hrvatskom vojskom. Kokach, mogwaii i ekipa rade odličan posao u MOeRHu i svaki put ostanem zapanjen stupnjem organiziranosti koji su uspjeli postići. Kapa dolje, dubok naklon i čestitke na odlično obavljenom poslu.

Hrvatska vojska je okosnica naše obrane. Sigurnost države direktno ovisi o snazi vojske, koja opet ovisi o snazi, wellnesu i činu svakog vojnika. Snaga se povećava svakodnevno, za wellness se brinu dobra hrana, giftovi i bolnice, no za činove su potrebne borbe. Za sada je situacija idealna: naši dečki skupljaju iskustvo i jačaju boreći se daleko u tuđim zemljama, dok je Domovina sigurna - idealna situacija (diplomatske poene koje skupljamo pomažući saveznicima da i ne spominjem). Da bi što prije napredovali kad su činovi u pitanju, trebaju činiti što više štete u borbi, a za to su im je potrebno oružje. Za raspoređivanje na bojišnicu trebaju im i karte. Trebaju im zalihe.

Oružje se 'konzumira' nakon svake borbe i potrebno je novo. Svaki vojnik odradit će 3-4-5 borbi na dan, to je isto toliko pucaljki. Tu i tamo trebat će mu i karta. A vojnika je puno, treba sve to proizvesti, kupiti, platiti... Najjeftiniji i najsigurniji način opskrbe vojske potreptšinama je proizvodnja u vlastitim pogonima. To je praksa koja se trenutno provodi i kod nas, postoje vojne tvrtke koje proizvode opremu za naše ratnike. No, tko će raditi u tim vojnim tvrtkama?

Pa vojnici naravno! Ovo je idealno rješenje, jer se ne mora brinuti o tome kako će neka druga tvrtka preoteti pola uposlenih, no problemi nastaju u situacijama kao što je ova trenutna kada vojska ode na zadatak van države.

Zalihe se brzo potroše. Vojnici su nezadovoljni, kažu da kupuju zalihe vlastitim novcem, država ne misli na njih. Vojni vrh optužuje civile koji su ostali doma da ne misle na dobrobit države jer ne žele raditi u vojnim tvrtkama. Neki će na to kako rade u tvrtkama koje također pridonose obrani države. A neprijatelji se za to vrijeme šunjaju na granici.

Vojni vrh je u pravu. Trebaju nam zalihe za vojsku. Moramo biti složni i požrtvovani kad je obrana Domovine u pitanju, malo odricanja samo će ojačati naše zajedništvo i odlučnost. Kongresmeni, kao osobe kojima su građani ove zemlje dali povjerenje da ih zastupaju u najvišem tijelu vlasti trebali bi pokazati primjerom kako se to radi, i zaposliti se u državnim tvrtkama. Nije bitno radi li se o izgradnji bolnice i obranbenih sustava, proizvodnji karata oružja ili poklona, bitno je pomoći, koliko god je to u našoj moći. Kongresmeni i predjsednik su jedini koji ne smiju ni u kom slučaju napuštati granice Domovine, mi smo ti koji trebamo prvi pohrliti u tvornice kad vojska pozove u pomoć.

No, je li vojska potpuno u pravu kad proziva građane koji se oglušuju na pozive da rade u vojnim tvrtkama?

Kao prvo, nije valjda da se očekuje od nas da svakodnevno provjeravamo ima li slobodnih mjesta u državnim tvrtkama? Ima i onih koji imaju dogovorene aranžmane s poslodavcima, neke radnike su tvrtke slale u rat kako bi im se podigao wellness, i sada zauzvrat trebaju odraditi neki vremenski period. Neki su dobili kuće, ili rade u vlastitim tvrtkama koje su osnovali posuđenim novcem i sada rade za što manju plaću kako bi povećali profitabilnost tvrtke i otplatili dug...

Istina da u statistici piše kako nam je nezaposlenost povelika, ali sam prilično siguran da svi aktivni igrači u eHR rade - negdje, bilo gdje, ali rade. Da bi došli raditi u vojne tvrtke, moraju napustiti svoja trenutna radna mjesta. Što na sve to imaju reći njihovi poslodavci čije tvrtke trpe zbog ovoga? Koliko inače hrvatsko gospodarstvo trpi zbog činjenice da su naši vojnici (dakle aktivni građani dobrih skillova) u inozemstvu? Ne sumnjam da smo svi mi spremni odreći se profita kad je obrana Domovine u pitanju, pa čak ići i na štetu vlastitih poslovnih interesa, ali iznenađuje me da o ovome do sada još nitko nije progovorio. Koliki su indirektni troškovi (gubici) nastali slanjem HV-e van granica eHrvatske?

Zna li itko koliko nas ima aktivnih hrvatskih igrača? Na prethodnim izborima glasalo je oko 900 ljudi ako se dobro sjećam. Sad će neki reći kako je vojska tad već bila na terenu (ne samo vojska, otišli su u rat i mnogi drugi, na svoju ruku), ali upravo je to ono što želim istaći. Imamo brojnu vojsku za trenutnu aktivnu populaciju (5 gardijskih brigada, mada vojnika nikad dosta), i odlazak vojnika van države se jako osjeti. Osjeti se po broju glasača na izborima, kako li se tek onda odražava na gospodarstvo? Nisu vojne tvrtke jedine pogođene odlaskom vojske u rat, pogođeni su svi.

Moja poruka civilima, prije svega kongresnicima, je da dođu raditi u državne i vojne tvrtke jer je obrana Domovine za sve nas najviši prioritet - bar bismo u ovim stvarima morali biti složni. A vojsci bih poručio da se proteže samo onoliko koliko je duga: oružja i karata imamo samo onoliko koliko imamo. Rat u koji eHrvatska nije direktno uključena ionako odvlači ljude van i naše gospodarstvo kojem ionako kronično nedostaje kvalitetne radne snage trpi još više. Civilni sektor se zbog toga ne žali već dosljedno financira državni aparat koji uključuje i vojsku, budimo malo fer i cijenimo i njihove napore. eHrvatsku ne brani samo ehrvatski vojnik, već i svaki ehrvatski radnik, od polja Slavonije i šuma Like, do tvornica hrane i poklona u Isti i Dalmaciji. Svi mi pomažemo da eHrvatska postrane jača i sigurnija, prestanimo se međusobno optuživati i natjecati u domoljublju, to ne vodi nikamo.

Domovina se voli radom.

Johny Stulic
Admin

Broj postova : 289
Join date : 18.04.2009

https://ehnc.forumhr.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.