eHrvatska Narodna Citaonica
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ozujak 2009. - ~~ Lijevo, desno, ili sve je to isto? ~~

Go down

Ozujak 2009. - ~~ Lijevo, desno, ili sve je to isto? ~~ Empty Ozujak 2009. - ~~ Lijevo, desno, ili sve je to isto? ~~

Postaj  Johny Stulic on 19/4/2009, 15:13

~~ Lijevo, desno, ili sve je to isto? ~~

Prije svega, želim zahvaliti svima koji su mi na jučerašnjim izborima još jednom iskazali povjerenje. Treći uzastopni mandat u Kongresu velika je čast i obveza, sa zadovoljstvom ću i dalje služiti eDomovini iz saborskih klupa.

Često čujem kako se stranke naše političke scene dijele na lijeve i desne, sama igra u biti forsira takvu podjelu. Međutim, in-game mogućnosti dostupne Vladi su prilično skromne i nameće se opravdano pitanje mogu li stranke različitih uvjerenja uopće provoditi različitu politiku? Preciznije, ovim možda pomalo dosadnim člankom želim utvrditi kakve se opcije u eRepubliku nude desnim, lijevim i onim između, tj. da li se sve svodi samo na različitu retoriku i stil, a kada se dođe na vlast provodi se (silom prilika) gotovo pa identična politika.

Ne želeći favorizirati ikoga u ovom članku (želim biti objektivan), krenut ću slijeva na desno, ipak tako pišemo... Moj glavni izvor podataka bila je wikipedia, za koju držim da je dovoljno vjerodostojan i korektan izvor podataka za članak ove ozbiljnosti & namjene.

Svaka politička opcija nosi svoju dozu radikalizma, stoga npr. radikalnu ljevicu i umjerenu ljevicu ne treba trpati u isti koš. Nije isto zalagati se npr. za intervencije na tržištu i potpuno ukidanje privatnog vlasništva. Molim imajte ovo na umu dok budete čitali ovaj, s jedne strane prilično općenit, a s druge prilično štur, tekst.

~~ Ljevica ~~

Pojam ljevica (a i desnica) potječe iz vremena francuske revolucije, gdje su u parlamentu revolucionarne snage koje su se protivile rojalistima i tražile promjene, sjedile na lijevoj strani dvorane. Npr. u SADu pod ljevicu se najčešće ubrajaju liberali, komunisti i socijalisti. Komunisti su ekstremni ljevičari.

Ljevica općenito zagovara napredak, promjene (modernizacija?), unaprjeđenje, reforme i jednakost građana.

Ekonomija: ljevica se zalaže za državni utjecaj na tržište, u većoj ili manjoj mjeri. Državni upliv koji se zagovara može varirati od uređenog tržišta (poslovanje privatnog sektora može dovesti do ekonomske nestabilnosti, koju sprječavaju regulatorna tijela poput vlada, centralnih banaka i javnog sektora) do marksističkog centralnog upravljanja gospodarstvom. Promovira protekcionizam i intervencionizam.

Društvo: ljevica tradicionalno zagovara ujedinjenje klasa različitih zemalja. Otud ono poznato: Proleteri svijeta, ujedinite se. Odbacuju se nacionalne granice i približavanje interesnih skupina s ciljem izbjegavanja rata, jer ljudi istih interesa najčešće međusobno ne ratuju. Ljevica se protivi imperijalizmu, stoga je žestok borac protiv globalizacije. Ljevica se tradicionalno zalaže za građanska prava (npr. ukidanje ropstva, prava žena, ljudska prava, zabrana smrtne kazne, ozakonjivanje istospolnih brakova, pravo na pobačaj itd.) i obrazovanje.

Ljevica u eRepubliku: imajući sve navedeno na umu, kako ljevica realizira svoja politička uvjerenja vladajući nekom državom eRepublika? Tipičan primjer bio bi reguliranje tržišta putem monetarne institucije (npr. centralna banka) i tvrtki u državnom vlasništvu čiji se rad financira iz budžeta, i koje diktiraju cijene proizvoda na tržištu. Drži visoke stope poreza na uvoz (carina / Import Tax) i motivira razvoj gospodarstva koje može funkcionirati odvojeno od globalnog tržišta (samo sebi dovoljno). Lijeva vlada je reformatorska, uvodi promjene u državnom aparatu. Protivi se prevelikom utjecaju globalnih saveza na svakodnevni život. Ohrabruje probitak neafirmiranih članova društva i edukaciju novih igrača. Vlada ima relativno veliki utjecaj na svakodnevna dešavanja u društvu.

~~ Politički centar ~~

Centar balansira između političkih ekstrema lijeve i desne strane. Politika centra se teško definira jer ovisno o temi i situaciji, čas preteže na jednu, čas na drugu stranu, u toj mjeri da mnogi tvrde da strogi politički centar zapravo i ne postoji. Zapravo, centar zagovara politiku koja je ljevici pre-desna, a desnici pre-lijeva, ali se često svodi na mješavinu lijevih i desnih ideja.
Međutim, konsenzus je da se centar zalaže za umjerenu politiku.

Obzirom da centar i inače oscilira između ljevice i desnice, realizacijom ove političke opcije u eRepubliku se neću baviti, jer objedinjuje navode za ljevicu i desnicu.

~~ Desnica ~~

Politika desnice podrazumijeva konzervativizam i kontra-revoluciju. Povijesno gledano, desnica se za vrijeme francuske revolucije borila za očuvanje monarhije i privilegije aristokracije. Moderna desnica sinonim je za tradicionalizam, fundamentalizam i nacionalizam. Zalaže se za kapitalizam slobodnog tržišta i trgovine (ekonomski liberalizam), liberalnu demokraciju, (nacional-)populizam, decentralizaciju, prava na vlasništvo i socijalno osjetljivo društvo. Desničari su također i religijski ekstremisti, fašisti i nacisti (ekstremna desnica).

Ekonomija: desnica podržava kapitalizam, slobodno tržište, vlasnička prava i slobodnu trgovinu. Zagovara minimalan upliv države kad je tržište u pitanju (minimalna regulacija). Osnove desničarske ekonomske filozofije su vlasništvo i ugovor. Ideja vodilja je da ukoliko svi budu gledali vlastite interese, stanje će rezultirati samo-regulirajućom harmonijom i prosperitetom.

Društvo: desnica promiče tradiciju i obiteljske vrijednosti. Protivi se pobačaju, eutanaziji, i zalaže za očuvanje tradicionalnog braka (naspram istospolnih brakova). Desnicu se često optužuje za zagovaranje patrijarhata i nejednakosti spolova. Desnica promiče moralne vrijednosti koje se podudaraju s onim religijskim, tako da se vjerske zajednice često povezuju s desničarskim pokretima. Desnica prihvata klasnu podjelu kao nužnu i neizbježnu. Veliki naglasak stavlja se na naciju, nacionalnost i nacionalnu pripadnost.

Desnica u eRepubliku: imajući sve navedeno na umu, kako desnica realizira svoja politička uvjerenja vladajući nekom državom eRepublika? Tipičan primjer bilo bi samo-regulirajuće tržište kojem bi vladali (gotovo) isključivo zakoni ponude i potražnje. Niske carinske stope stvaraju dodatnu konkurenciju na tržištu, a potiče se izvoz. Sudjeluje u radu trgovinskih saveza. Forsira podjelu na 'nove' i 'stare' igrače, dok sama Vlada nema veliki utjecaj na svakodnevna dešavanja u društvu. Promoviraju se socijalni projekti pomoći potrebitim građanima.

~~ Lijevo, desno, ili sve je to isto? ~~

Vjerujem da se neki neće složiti s dosad iznesenim, a vjerojatno je i da sam negdje pogriješio ili sam neku važnu činjenicu zaboravio/propustio navesti, međutim želja mi je bila obračunati se s mitom o tome što u eRepubliku može činiti lijevo, a što desno orijentirana Vlada, obzirom na neke tradicionalne orijentacije koje određuju lijevi, odnosno desni politički pokret.

Kao što sam već rekao, vlast u eRepubliku na raspolaganju ima prilično ograničen spektar opcija kad je upravljanje državom u pitanju. Mnogo toga nije podržano, i nije rijetkost da dovitljivost nas igrača implementira brojne funkcije državnog aparata. Primjer za ovo bio bi Narodna banka, koja je zapravo organizacija kojoj parlament s vremena na vrijeme prebacuje nakupljeni novac od poreza, i koja velikom količinom zlata i kuna na tržištu novca diktira tečaj, a služi i kao državna riznica iz koje se financiraju zajednički projekti.

Pokušao sam onako, na prvu, dočarati kakvu bi politiku provodila lijeva, a kavu desna eRepublik Vlada, mjereći se nekim standardnim pretpostavkama lijevo, odnosno desno orijentirane politike. Ovo ni u kom slučaju ne mora značiti da sam u pravu, da sam naveo sve aktivnosti Vlade (ni u ludilu), ili da bi vlada potekla iz stranaka koje se deklariraju ovako ili onako bila dosljedna navedenim političkim idealima.

Želja mi je bila uhvatiti se u koštac s ideologijom, i prosječnom igraču dočarati političku ideološku podjelu, pritom razbijajući neke uvriježene mitove o lijevim i desnim i onome što za edruštvo mogu učiniti jedni ili drugi. Konačno, nadam se da se nitko nije našao uvrijeđenim ovim člankom.

Johny Stulic
Admin

Broj postova : 289
Join date : 18.04.2009

https://ehnc.forumhr.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.