Svibanj 2010 - Završni izvještaj Ministarstva ekonomije

Go down

Svibanj 2010 - Završni izvještaj Ministarstva ekonomije Empty Svibanj 2010 - Završni izvještaj Ministarstva ekonomije

Postaj  faeran on 15/5/2010, 17:14

Završni izvještaj, broj 22., Dan 895. Novoga eSvijeta


Uvodna riječ ministra
Proračun Ministarstva
Analiza djelovanja Ministarstva ekonomije
Projekti u pripremi
Porezna politika
Rezultati anketa
Izdavačka djelatnost
Struktura i sastav Ministarstva
eNovine o eEkonomiji
Impressum

UVODNA RIJEČ MINISTRA

Dragi čitatelji,

Pred vama je posljednje izdanje u ovom sastavu Ministarstva ekonomije eHrvatske.
Iza nas je dugo i teško razdoblje, kroz koje smo naporno i predano radili kako bismo ispunili ciljeve Ministarstva i njegovih odijela. Kroz tekst koji slijedi, nastojati ćemo, u kratkim crtama, opisati naše djelovanje, kako bismo vam približili svakodnevne zadatke i probleme sa kojima se djelatnici Ministarstva ekonomije suočavaju.
Nadamo se kako će se u novom mandatu, uz stara i provjerena lica, pojaviti novi ljudi, koji su spremni uložiti trud i slobodno vrijeme, kako bi nastavili obavljati važne funkcije i djelatnosti koje ovaj resor pokriva.
Zahvaljujemo svima koji ste nas podržavali, a kritičare, kao i uvijek, pozivamo da se aktivno uključe u rad Ministarstva svojim pozitivnim i konkretnim prijedlozima.

Pozivamo vas da nas posjetite na našem službenom thread-u foruma eDomovina, i pročitate poruku dobrodošlice. Također posjetite našu stranicu na Portalu eDomovine.

Galerija službenih banner-a koje koristi Ministarstvo ekonomije dostupna je ovdje.


Vaš ministar ekonomije eHrvatske,
Lord Marlock.


Natrag na sadržaj
Poštujući pravo javnosti na transparentnost poslovanja, objavljujemo proračun Ministarstva ekonomije, koji možete pronaći OVDJE, odnosno, ovdje:


Kliknite na sliku za veći prikaz.
(Ukoliko nekoga interesira ulaganje u pekmez i palačinke, slobodno se obratite sa vašim upitima na PM, kako bi se izbjeglo zbunjivanje javnosti)
(Tko ovo može pročitati - smrdi XD)


Natrag na sadržaj

Kroz naredni tekst, ukratko ćemo opisati naše dosadašnje djelovanje.
Prije svega, riječ-dvije o projektu izdavanja državnih obveznica.

obrazek

Iako dočekan sa određenom dozom skepse, projekt je ostvario veliki uspjeh, na obostrano zadovoljstvo građana i eDržave. Prikupljeno je sveukupno 1036 gold-a, te su svi građani isplaćeni prema unaprijed navedenim uvjetima. Listu građana koji su kupili državne obveznice možete pronaći OVDJE.
Iako nam je namjera bila nastaviti sa drugim krugom odmah nakon isplate prvog kruga obveznica, ratna događanja zaustavila su sve daljnje projekte.
Nadamo se kako će se u budućnosti projekt nastaviti.obrazek
Inicijativa "Poreznog domoljublja" pokrenuta je kako bismo pokušali osvijestiti naše građane o potrebi pomagnja svoje eDomovine putem ne-izbjegavanja plaćanja poreza. Kao što se, za svoju eDomovinu, vojnik bori sa oružjem, umjetnik umjetnošću, enovinar perom... poduzetnik dio prihoda koji ostvaruje, može dodijeliti eDržavi putem legalnog načina podizanja enovca sa računa svojih firmi. Riječ je prvenstveno o moralnom apelu upućenom svim domaćim poduzetnicima, koji pogotovo dobiva na značaju u kriznim vremenima kao ova danas, dok bijesni novi esvjetski rat, i eDržavi je potrebna svaka kuna.obrazek

Projekt "Kupujmo ehrvatsko" nastavak je uspješne promocije započete od samih početaka rada Ministarstva ekonomije eHrvatske, te je poruka koju ovaj projekt nosi vrlo jasna:

"Još jednom apeliramo na sve vas da kupujete domaće prozivode i time pomažete našu ekonomiju. Ne zaboravimo da svi moramo pomagati našu eDomovinu!"

U tu svrhu, Ministarstvo je ponovno pokrenulo Upisnik domaćih kompanija, čime nam je cilj olakšati domaćim kupcima izbor mjesta kupovine.

Zbog ukidanja ugovora na službenom eRepublik forumu, kupovina preko donacija postala je nesigurna. Cilj Agencije za posredovanje eHrvatske osigurati je sigurno poslovanje građana prilikom kupnje proizvoda i resursa preko navedene metode.

Upute o načinu poslovanja Agencije možete pronaći u službenom glasilu Agencije. Službeni IRC kanal Agencije jest #TRADE.HR (ako ste već na rizonu, samo upišite: /join #trade.hr ). Pozivamo vas da postanete redoviti gost na našem kanalu.

Također, pozivamo vas da oglašavate vašu ponudu i potražnju na službenom oglašavačkom thread-u Agencije na eDomovini, pri čemu svakako redovito pratite obavijesti Agencije, koje će biti dostupne i putem službenog lista GAP - Glasnik AZP, te službenog thread-a Agencije na eDomovini.Rad djelatnika

Interni rad Ministarstva ekonomije objedinjuje tri ključne komponente proučavanja:
• Tekstovi za Glasnik - o čemu će biti riječi u kasnijem tekstu;
• Prijedlozi zaposlenika - o čemu će biti više riječi u rubrici Projekti;
• Istraživački rad.

obrazek

Osnovna ideja istraživačkog rada jest proučavanje stranih tržišta koja su polučila zavidan uspjeh u ekonomsko-gospodarskom kontekstu, ali i analiza pojedninačnih projekata koji su privukli pažnju svojim inovacijama i rezultatima. Zemlje koje su privukle pažnju ME su svakako među liderima eSvijeta, kao što su to primjerice eUSA, eSrbija i eŠpanjolska, ali i zemlje sa velikim gospodarskim potencijalom, poput eGrčke, eAustralije, eKanade i eUK.

eUSA
Jedna od esvjetskih velesila, eUSA se i u ekonomskom svijetu pokazala kao jedan od lidera, stoga je logično da je upravno ona zahtjevala najviše naše pažnje. Istraživanje se vrlo brzo pokazalo uspješnim, te Ministarstvo dobija saznanja o automatskom praćenju ekonomskih pokazatelja (npr. gubitak profitabilnosti zbog nižeg wellnessa) te izvještaje o plaćama iz eUSA. Ideja o državnim obveznicama koju je provelo Ministarstvo, također je potekla iz proučavanja eUSA. Dokaz isplativosti proučavanja stranih gospodarstava jest i Agencija za posredovanje, čiju inačicu posjeduju i naši zapadni prijatelji. Uz nove prijedloge ideja, Ministarstvo doznaje i pojedinosti o američkoj ekonomskoj strategiji, troškovima wellnesa, klasnim razlikama, pokušaju spajanja erx-a i erepx-a, osnivanju fonda za ublažavanje troškova prijelaza na V2, te različitim marketinškim potezima.

eSrbija
Ministarstvo ekonomije eSrbije nekoliko nam je puta pokazalo kako je lako razviti gospodarstvo ukoliko imate kvalitetne resurse i internacionalne partnere. Svoje esvjetski poznate ideje proveli su kroz trgovinu na veliko i malo putem trgovačke organizacije "Valletta", te njezinih input organizacija eSerbian Grain i eSerbian Iron. Sve navedene organizacije priskrbljuju svome gospodarstvu i središnjoj banci zavidne iznose profita. Velik izvor informacija se prikuplja iz novina Ministarstva ekonomije eSrbije pod nazivom "Ekonomija Srbije".

eŠpanjolska
Iz ešpanjolskih foruma, Ministarstvo doznaje o kreditnim aktivnostima vlade eŠpanjolske, te dijeljenju kuća građanima, iz čega se pojavila ideja o jeftinijem plasmanu Q1 kuća igračima do 17. levela u zamjenu za prve golde (koji se ionako potroše na nepotrebne novine Smile ). eŠpanjolska je također provela otkup firmi s tržišta za investicijsku cijenu, te ih prodavala poslodavcima uz kreditiranje. Uz sve to, pozorno su praćena događanja o javnoj nabavi te organizaciji i ustroju vlade.

eUK
Promatranje ove zemlje je i dalje u razvoju, a do sada su prikupljene informacije o njihovim saznanjima o V2, te sve bitne informacije o gospodarskim aktivnostima iz službenih enovina, i nekolicine izvrsnih privatnih enovina.

eAustralija
Prilikom proučavanja eAustralije primjenjen je direktan pristup, te su provedeni intervjuji sa nekoliko utjecajnih eaustralskih članova ekonomskog segmenta, kao što su sir_c0nstant te MoFinance Venja.
Uz to je predstavljen i GM's Records - kalkulator za firme, te eAus Department of Information.

eGrčka
Ova je zemlja najmlađi projekt istraživanja Ministarstva, u kojem je, kao i u eAustraliji, primjenjen direktan pristup, te se stupilo u kontakt s egrčkim Ministarstvom ekonomije te jednim od najpopularnijih novinara eGrčke, Buck Roger-om.

Natrag na sadržaj

Slijedi popis projekata na kojima je Ministarstvo započelo raditi, te se nada u skoroj budućnosti i ostvariti.

• Monetarno sidro - svrha je spriječavati pokušaje malverzacija i špekulacija na tržištu novca - koncept u pripremi;
• eHrvatska lutrija - trenutačno neizvedivo;
• Burza dionica - ehrvatska inačica, i dalje u razmatranju;
• Prijedlog zakona o izdavanju novca - upoznavanje kongresmena sa zakonskim okvirom - nacrt u izradi;
• Izrada skripte/bota za lakše praćenje državnih prihoda i rashoda - u izradi;
• Izrada službenog alata Ministarstva za vođenje firmi - u izradi;
• Izrada skripti za praćenje kretanja plaća i cijena - u izradi;
• Okupljanje radne grupe za izradu novog ekonomskog tutoriala nakon početka novog modula - za sada su u radnoj skupini pristali sudjelovati: Buck Roger, dSoKre, Lipec, Apotygma, Lord Marlock i Martincic Bruno;
• Izlistavanje edržavne korporacije na ERX-u, u svrhu izdavanja državnih obveznica, te pokretanja projekta eDioničarstva (i uz to vezanog eMenadžementa) - u pripremi, kontakt sa ERX Upravom ostvaren, i dobivene potrebne dozvole za izlistavanje;
• Izrada Plana pripreme ehrvatskog gospodarstva za V2 modul - u pripremi.

* Sve skripte i alati biti će u skladu sa API pravilima


Natrag na sadržaj

1. House sektor
U House sektoru napravljene su dvije korekcije koje na prvi pogled mogu izgledati samo kao estetske promjene, no u suštini mogu puno značiti za House sektor u eHrvatskoj. Povećanjem Import Tax-a zaštitili su se proizvođači kuća od jeftinih uvoznika iz eZemalja u kojima su plaće u Construction sektoru manje 15-20%, te su samim time zaštićeni ehrvatski radnici, koji imaju bolji životni standard. Povećanjem VAT-a s 1% na 2%, eDržava će uzimati 100% više PDV-a na svaku prodanu kuću u odnosu na prijašnje stanje, a samim povećanjem od "svega" 1% nije natjerala vlasnike House firmi da prodaju svoje proizvode "na crno", i tako uskraćuju eDržavu za poreze, a potencijalnim kupcima osigurala sigurnost od mogućih prijevara kod kupnje i prodaje na crnom tržištu.

2. Iron sektor
U naizgled nebitnom Iron sektoru za nas se dogodila velika promjena. Naime, Income Tax je s 1% povećan na 49%. Pošto mi nemamo High Iron regiju, a samim time ni Iron kompanije u eHrvatskoj, mnogima se možda ovaj potez čini besmislenim, no s obzirom na osvajanje nekoliko emađarskih regija, vrlo vjerojatno smo dobili i ponešto Land radnika koji su radili u kompanijama u ekineskoj regiji Heilongjiang koja je sve do nedavno bila u emađarskim rukama. Na taj način pokušali smo ubrati što više poreza od "dvoklikaša" ili neopreznih državljana eMađarske.

3. Weapon sektor
Zbog stalnih ratova eHrvatske, u kojima je eHrvatska napadala susjedne zemlje, te ratova diljem eSvijeta, cijene oružja drastično su skočile, a tome problemu pokušalo se doskočiti smanjenjem Import Tax-a s 99% na 15%. Na taj način se pokušalo doskočiti potencijalnoj nestašici wep-a na tržištu, kroz poticanje uvoza. Nažalost, ili čak moglo bi se reći na sreću (ovisno kako se na to kretanje gleda), cijene oružja dosta su porasle u svim zemljama eSvijeta, te se lagano približile stanju koje pamtimo iz nekih drugih vremena.

4. Food sektor
Zbog povećane potražnje hrane, te povećanja njezine cijene, smanjen je Import Tax s 50% na 15%. Tim potezom otvoren je put za uvoz hrane, te je samim time odgođen rast cijena. S obzirom na cijenu Weapon-a koja trenutno diktira i cijenu radne snage, teško je za očekivati da cijena hrane prestane rasti te počnu padati, zbog same neisplativosti proizvodnje i prodaje po nižim cijenama.

5. Food sektor #2
Neuspjeli pokušaj smanjivanja Income Tax-a u Food sektoru koji bi vrlo vjerojatno doveo do ravnopravnijeg položaja radnike u Weapon i Food firmama. Ne znamo je li to bio cilj predlagatelja zakona, pošto "Debate area" ne postoji, ali ovime bi se osigurale veće plaće radnicima Food kompanija, čiji vlasnici zbog već spomenute visoke cijene oružja i povremenih osvajanja emađarskih regija s jeftinom radnom snagom, dolaze gotovo do točke neisplativosti proizvodnje.

6. Weapon sektor #2
Zbog već spomenutih visokih cijena oružja na ehrvatskom tržištu, Import Tax je spušten sa 15% na 1%, te je time otvoreno tržište svim zemljama, te vrlo vjerojatno osiguran pad cijena oružja na našem tržištu. Ovo će također neminovno dovesti do smanjenja plaća u Manufacturing sektoru, te će biti olakšano poslovanje Food, Ticket i Gift proizvođača. Ovaj Import Tax vjerojatno će biti vrlo kratkog vijeka, tj., bit će povećan čim se cijene weapona "unormale".Slijede rezultati ankete koju smo pripremili za građane, po pitanju eventualnih promjena porezne i carinske politike.

Anketa - Zadovoljstvo sa poreznim i carinskim sustavomS obzirom na mali broj komentara, nije imalo smisla provesti studiju. Očito je da se građani pouzdavaju u politički vrh koji donosi odluke vezane uz carinsku i poreznu politiku.


Natrag na sadržaj

Proteklih mjesec i pol dana, u svakom novom izdanju Glasnika pozivali smo građane da se u što većem broju odazovu na anketne listiće koje smo pripremili, kako bismo se u što boljoj mjeri upoznali sa raspoloženjem i razmišljanjem građana u svezi određenih bitnih pitanja. Odaziv je zadovoljavajući, iako smo se nadali puno većem broju ispitanika.Prva anketa - Stari i novi skillovi

U anketi je sudjelovalo ukupno 76 eHrvata od kojih 45% ima Manufacturing, 37% Land, a 18% Construction skill. Prema novoj preraspodjeli poslova u eHrvatskoj najviše bi bilo "Engineers-a", čak 26%, a odmah iza njih sa 22% dolazili bi "Raw Material Worker-i", kojih bi bilo 22%. Svi ostali skillovi bili bi daleko manje zastupljeni. Uz suficit Engineers-a, eHrvatskoj bi se mogao dogoditi deficit Mechanics, Fitters i Techicians radnika, što bi moglo rezultirati nedostatkom weapona u slučaju njegove veće potražnje. Construction sektor ostao bi otprilike na istoj jačini, tj. na nekih 18-ak%, ukoliko se u obzir uzmu 3 skilla koja će u V2 eRepubliku graditi kuće (Architect, Builder i Carpenter) koji bi činili 16% radnika u eHrvatskoj, te dio Projet Menagera koji će uz proizvodnju ticketa moći proizvoditi i neke djelove bolnica i DS-ova. Radnici i poslodavci slabo su povezani, te vrlo malo kontaktiraju međusobno. Od 31 anketiranog na pitanje koliko komuniciraju sa svojim radnicima, čak 26 je odgovorilo kako ne komuniciraju ili da komuniciraju vrlo malo, a tek 5 poslodavaca odgovorilo je da komunicira sa njima redovito, dok je jedan od petorice odredio skillove za svoje radnike u V2 eRepubliku.Druga anketa - eSindikat

Od 14 anketiranih (mala brojka), osmero ih smatra kako je osnivanje eSindikata dobra ideja, a šestero smatra da eSindikat nije dobra ideja. Većina onih koji su odgovorili sa "Da" drži kako bi eSindikat trebao djelovati putem pomaganja radnicima na način da im se podjeli food, giftovi, te da se pazi na razinu plaća u odnosu na cijene proizvoda. Oni koji su rekli da eSindikat nije dobra ideja za razlog tome uzimaju nedostatak instrumenata sa kojima eSidnikat može išta učiniti bez htjenja samog poslodavca da promjeni stanje. Po pitanju treba li eSindikat djelovati kao sindikat radnika i poslodavaca ili odvojeno broj glasova za pojedinu opciju bio je izjednačen, no od onih koji smatraju kako je je eSindikat dobra ideja većina s 5 glasova smatra kako bi eSindikat trebao biti eSindikat radnika i poslodavaca, tj. da bi eSindikat trebao biti zajednički. Glavni argument za odvojeno djelovanje eSidnikata su različiti interesi radnika i poslodavaca, dok je glavni argument za zajedničko djelovanje eSindikata bolja i lakša suradnja. Na pitanje bi li eSindikat mogao obavljati i neke druge funkcije, većina ispitanih odabrala je negativan odgovor, dok većina onih koji su odgovorili sa "Da" na pitanje koje bi to funkcije bile, nisu napisali ništa konkretno.


Natrag na sadržaj
Nakon provedene rasprave o novom konceptu Glasnika, te formiranju novih rubrika i tema, ne bi li se izdanja Glasnika učinila pristupačnijim širem dijelu javnosti, pokrenuto je izdavačko djelovanje. Možemo se zadovoljstvom konstatirati kako smo u protekla 2 mjeseca izdali poveći broj članaka u ME Glasniku, te pokrenuli rad ureda i agencija, i izdavanje pripadajućih službenih enovina.Službeni list Ministarstva ekonomije eHrvatske - Glasnik ME:

1. ERX OFFICIAL TUTORIAL - Prijevod ERX službenog vodiča na engleski jezik, za naše strane čitatelje;
2. ERX službeni vodič - Opširan vodič za uspješno poslovanje na ERX burzi, prihvaćen kao službeni vodič ERX-a od strane ERX uprave; sve što vam treba za ostvarenje profita, na jednom mjestu; pročitajte i intervjuje sa jednim od osnivača ERX-a, te jednim od najboljih poduzetnika u eSvijetu;
3. ERX temp ban i intervju sa osnivačem - Nakon neočekivanog ban-a glavne organizacije za prijenos novca sa i na tržište dionica, izdano je posebno priopćenje za građane, te intervju članom ERX tima;
4. Statistički i gospodarski pregled eHrvatske - Članak sa svim važnijim statističkim podacima veznim uz eHrvatsku i eSvijet; kratki osvrt na promjenu tečaja domaće valute, te pregled porezne politike u eHrvatskoj;
5. Agencija za posredovanje eHrvatske - kupujte SIGURNO! - Osnovana je Agencija koja će služiti kao posrednik pri kupovini svih proizvoda, jer je uočena potreba za takvim tijelom nakon što su admini ukinuli ugovore na službenom forumu; jamac za transakcije je sama eDržava, što predstavlja trenutačno najsigurniji način ovakve vrste poslovanja;
6. Popis građana koji su kupili državne obveznice - Popis svih građana koji su kupili obveznice, te na taj način aktivno sudjelovali u projektu za dobrobit cijele eDržave.
7. Napad na tržište, obveznice, eSindikat, Porezno domoljublje - Priopćenje o napadu na tečaj domaće valute; izvještaj o stanju projekta državnih obveznica; ideja o osnivanju eSindikata kao još jednog regulatora tržišta rada; te moralni apel građanima i poduzetnicima da ne koriste monetary market kako bi izbjegavali plaćanje poreza na dobit;
8. Države obveznice - UKLJUČIMO SE SVI! - Započinje prvi krug izdavanja državnih obveznica; riječ je prije svega o domoljubnoj akciji i glavna svrha nije privatna zarada;
9. Tjedni izvještaj Ministarstva ekonomije eHrvatske - Izvještaj ministarstva o trenutačnom ekonomskom stanju u eDomovini; ideja o pokretanju projekta državnih obveznica; osnivanje Ceha proizvođača weapon-a eHrvatske, pokretanje inicijative za zaštitu domaćih proizvoda; te kratki savjeti kao uvod u eSvijet ePoduzetništva.Službeni listovi unutar resora Ministarstva ekonomije eHrvatske:

UZD RH - Najnoviji izvještaj pogledajte ovdje;
Burza rada - Najnoviji izvještaj dostupan je ovdje;
Glasnik AZN RH - Posljednji broj pročitajte ovdje;
Glasnik MRSS-a - U svezi Big Brother projekta - Najnoviji broj pročitajte ovdje.
GAP - Glasnik AZP - Najnoviji izvještaj pogledajte ovdje;
INFO SCOUT - U svezi Upisnika domaćih kompanija - Posljednji spisak upisanih komapnija možete pronaći ovdje.


Natrag na sadržaj

Struktura i sastav Ministarstva:

Ministar ekonomije: Lord Marlock

Zamjenik ministra za strateške projekte: elektorus
Zamjenik ministra za analizu stranih gospodarstava: cavalliloco
Zamjenik ministra za statističku analizu: Matetus

Predstojnik Ureda za dijasporu: bioforge
Ravnatelj Monetary Dealer CRO-a: GP.1
Ravnatelj Zavoda za zapošljavanje: Denis Radman
Voditelj Agencije za nekretnine: elektorus
Voditelj Agencije za posredovanje: Denis Radman
Voditelj Big Brother projekta: DarkSeNs
Voditelj Upisnika domaćih kompanija: scout13
Ravnatelj Zavoda za statistiku eHrvatske: Matetus

Djelatnici Ministarstva: ddexter, tajnoime, vuko666, dejan487, stribor mikrosom, Filemona, Funkee i AngelHR
Grafičko oblikovanje: DarkSenS, Prdenko i lipalisi

Ekonomsko vijeće eHrvatske: Antonio Wimer, dejan487, dSoKre, GP.1, Lord Marlock, marac2809, Marko Grozni, retrodevil, scout13 i stribor mikrosom

Ukoliko imate želju postati dio ovoga tima, javite se OVDJE.


Natrag na sadržaj

Pripremili smo kraći prikaz ekonomskih novosti koje možete pročitati u priznatim esvjetskim ekonomskim enovinama.

TAMA

Hoće li eSvijet nadviti TAMA? Riječ je naime o inicijativi uspostavljanja novog Saveza, koji se temelji na ekonomiji. Zamolili smo glavnog incijatora, mjdiv-a, da nam ukratko opiše o čemu je riječ:
"Kada bi bilo moguće uspostaviti slobodan sustav trgovine u eRep-u, svaka uključena nacija imala bi od toga koristi. Problem je što su njihova tržišta, jednom kada se smanje trgovačke barijere među zemljama koje surađuju, potpuno otvorena za stranu konkurenciju. Treće zemlje, koje nemaju nužno u vidu interese drugih na pameti, te koje imaju "protekcionističke" barijere kojima onemogućavaju prodaju stranih proizvoda na domaćem tržištu, koriste takvu situaciju, te izvoze svoju robu u druge zemlje, na štetu lokalnih poduzetnika. Kako se štititi od takvih nelojanih napada, te istovremeno imati benefita od slobodne trgovine?
Odgovor: "kolektivni embargo".
Ako jedna zemlja ne dopušta drugim zemljama da prodaju svoje proizvode na njezinom tržištu, no istovremeno izvozi u te iste zemlje, moguće je da se te druge zemlje "dogovore" oko određenih koraka spram te prve. Dogovor među trgovačkim partnerima podrazumijeva timsko djelovanje. Primjerice, prvi korak može biti diplomatsko nastojanje usmjereno ka smanjenju carina u prvoj zemlji, kako bi se izjednačili uvjeti poslovanja. Ukoliko ta metoda ne dovede do rezultata, može se pristupiti kolektivnom embargu. Sve naprijed spomenute zemlje izglasavaju trgovački embargo protiv te prve zemlje. Na taj način, poslati će se jasna poruka toj zemlji, i svim trećim zemljama koje razmišljaju o pribjegavanju metodama nelojalne konkurencije.
Trade and Military Alliance (TAMA) - Trgovački i vojni savez nudi dakle, ne samo vojnu, već i ekonomsku poveznosti i zajedničko djelovanje."

Više o ovom projektu možete pročitati ovdje i ovdje.Kao i uvijek, novim igračima, ali ponekad i starim, nameće se pitanje održavanja wellnessa. Kako je kroz sustav državnih firmi to rješeno u eSrbiji pogledajte ovdje. Ako vas je zabrinula protekla kriza, slijedeću dočekajte spremi te se poslužite savjetima lukAna, koji je također iznio zanimljiv prijedlog osnivanja projekta eDioničarstva. U želji za brzom zaradom mnogi su spremni na sve pa čak i na prijevaru. Budućnost ekonomije eSvijeta zasigurno se krije iza uspješnog financiranja putem burze. Da biste držali korak s vremenom pratite ERX Street Journal. Svi nestrpljivo očekujemo novi V2 modul. Vodič kroz njega pogledajete ovdje. Odličan grafički prikaz V2 modula. Jako dobru analizu V2 možete pročitati ovdje. Uvijek je potrebno znati kuda ide vaš novac! Odlična analiza realne i očekivane vrijednosti gifta s obzirom na promjene u ekonomskom modelu, dostupna je u ovom članku.Određeni pokazatelji upozoravaju kako ekonomske razlike među pojedincima postaju sve veće i veće. Ideju o smanjivanju tih razlika pročitajte u članku britanskog novinara Melophore, a kako se s time nosi tajlandsko gospodarstvo, pogledajte ovdje. Ukoliko vas zanima ekanadska situacija, pročitajte ovaj i ovaj članak. Što se događa na ekonomskoj sceni u susjednoj eBIH, pogledajte ovdje. Također, nudimo osnovne informacije iz eFrancuske, eŠvedske, eKanade, i eIrana. Za razliku od dosadašnjih primjera, pogledate kako se u eBrazilu razmišlja o zaradi u sivoj ekonomiji. Ono bez čega ne možete razviti međunarodnu kompaniju su partneri. Odličan primjer: eKanada i eGrčka. Koliko snažna ekonomija može dati krila jednoj naciji, ali isto tako je i uplašiti njezin gubitak svjedoči članak Službeni glasnik eSrbije. Statistički pregled jedne od najvećih ekonomija pogledajte ovdje. Kako bi spojili kvalitetnu radnu snagu s kvalitetnih poslodavcima grčka vlada je pokrenula projekt Ministarstvo trgovine za sve. Te na kraju, stanje "Lijepe nam eNaše".Prije nego li se bacite u poduzetničke vode pogledajte tekstove koji će vas usmjeriti. Ohrabrili ste se i spremni ste započeti vlastiti posao, ali, ne bi bilo loše da pogledate po još koji dobar savjet. Što treba znati budući privatnik? Od viška glava ne boli te pogledajte i Vodič za poduzetnike, ili slovensku verziju. Kako ne biste pokrenuli neiplativu investiciju proučite kako se posluje s Q5 food firmom. Još jedan grand tutorial. Bez kvalitetnih resursa, niti jedna firma ne može biti uspješna. Lokaciju istih potražite u Area51. Kako biste se znali nositi sa porezima, a pri tome se ostati porezni domoljub,
potreno je poznavati određene fiskalne poteze. Svaki od tih savjeta će vam pomoći da vam se ne dogode "Dani kaosa". Odličan tutorial o izračunavanju produktivnosti. Također preporučamo pregled odličnih tutova koji se mogu pronaći popisani u ovom članku. Nakon svih savjeta, sretno vam bilo, ali oprez, i pazite na najčešće pogreške!


Natrag na sadržaj

Ukoliko imate prijedloga ili vam je potreban savjet, dobrodošli ste na kanal #ME_i_MRSS, naša vrata su vam otvorena radnim danom od 19 do 22h a vikendom od 20h na dalje (može se dogoditi da smo afk, stoga pričekajte koju minutu da vam se javimo). Ako ne stignete na irc, pitajte nas putem ovog FORMULARA.

obrazek
Ako imate primjedbe, kritike, ili nam se želite priključiti, pišite nam OVDJE.

Posjetite nas na našem službenom thread-u foruma eDomovina, i pročitajte poruku dobrodošlice. Također posjetite našu stranicu na Portalu eDomovine

Galerija službenih banner-a koje koristi Ministarstvo ekonomije dostupna je ovdje.

Vaš,
Ministar ekonomije eHrvatske,
Lord Marlock.

Službeni listovi unutar resora Ministarstva ekonomije eHrvatske:

UZD RH
Burza rada
Glasnik AZN RH
Glasnik MRSS-a - u svezi Big Brother projekta
GAP - Glasnik AZP
INFO SCOUT - u svezi Upisnika domaćih kompanija

Službeni listovi izvan resora Ministarstva ekonomije:

Hrvatska narodna banka - Glasnik HNB-a


Natrag na sadržaj

I DALJE OČEKUJEMO VAŠA PITANJA I KOMENTARE!!!

POZDRAV OD EKONOMSKOG TIMA!!!

obrazekEkonomski tutori
Poduzetnička akademija (u razradi - kompletno izdanje nakon početka novog modula):
Upoznavanje sa ekonosmkim sektorima i stvaranjem kompanije
Upoznavanje sa vodenjem Kompanije
Upoznavanjem sa zaradom na Monetary market
Alternativni Tutorial za Kompanije
Linkovi i dodaci za kompaniju i ekonomiju (u razradi), i ostali tutovi: Forum

faeran

Broj postova : 82
Join date : 31.01.2010

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.