Rujan 2009. -Često postavljena pitanja - za iskusnije

Go down

Rujan 2009. -Često postavljena pitanja - za iskusnije Empty Rujan 2009. -Često postavljena pitanja - za iskusnije

Postaj  Sebenico on 25/9/2009, 00:21

FAQ (ČESTO POSTAVLJENA PITANJA)

DIO 1 - ZA POCETNIKE - KLIKNI OVDJE

DIO 2 – ISKUSNIJI IGRAČI

Sadržaj
1. Politika
1.1. Kako da znam za koga trebam glasati?
1.2. Zašto je neki prijedlog zakona koji mi se čini jako dobrim odbijen u kongresu?
1.3. Mogu li napustiti stranku jednom kad joj pristupim?
1.4. Kako se koriste goldi sa računa stranke?

2. Ekonomija
2.1. Šta su porezi?
2.2. Zašto su plaće u eHR tako niske?
2.3. Zašto je minimalna plaća tako mala! Želim veću plaću!
2.4. Šta je GDP (BDP), mjesečni izvozi, preporučeni kurs valute i inflacija?
2.5. Na tržištu je Q5 bolnica/defense sistem za samo jednu marku. Zašto?

3. Vojska
3.1. Kako funkcioniraju bitke?
3.2. Šta je tenk?
3.3. Kako se postaje ratni junak (battle hero)?
3.4. Kako funkcioniraju alijanse (MPPs – mutual protection pacts)?

4. Firma
4.1. Želim otvoriti vlastitu firmu. Šta je potrebno znati prije nego što to uradim?
4.2. Da kupim firmu ili da otvorim novu?
4.3. Koliko mi novca treba prije nego što započnem svoj vlastiti biznis?
4.4. Moja firma nije profitabilna. Zašto?
4.5. Trebam li povećati kvalitet firme?
4.6. Mogu li kupiti Q3 sirovine (raw) za Q1 firmu? Ili Q1 raw za Q2 firmu?
4.7. Je li moguće uzeti proizvode iz firme bez stavljanja na tržište?
4.8. Mogu li preseliti moju firmu?
4.9. Zašto je dobro koristiti organizaciju za upravljanje firmom?


========================================

ODGOVORI

1. Politika

1.1. Kako da znam za koga trebam glasati?
Pogledajte njihove prezentacije/manifeste. Neke stranke imaju svoje novine i tu objavljuju kandidature članova. Nažalost, većina kandidatura se svodi na „odradit ću svoj mandat do kraja i donirat ću 5 golda od medalje državi“ i to je to. Zato dobro pazite kome ćete dati glas – Gledajte djela, a ne riječi.
na Vrh

1.2. Zašto je neki prijedlog zakona koji mi se čini jako dobrim odbijen u kongresu?
U principu, svim prijedlozima zakona prethodi rasprava na [11:url=http://www.edomovina.com/forum/viewforum.php?f=15]službenom forumu [/11:url]. Ako kongresnici ne predlože zakon na forumu (i link na prijedlog stave u „Debate area“ zakona) – njihovi se prijedlozi odbijaju. Ovo ima niz prednosti, kao npr.:
- sprečavanje lažnih donacija i prevara
- omogućavaju dužu diskusiju kako bi svi bili informirani šta taj zakon donosi
- sprečavaju neugodna iznenađenja
na Vrh

1.3. Mogu li napustiti stranku jednom kad joj pristupim?
Da. Također vas nitko ne može izbaciti iz stranke.
na Vrh

1.4. Kako se koriste goldi sa računa stranke?
Doskora se, zbog buga, goldi sa stranačkog računa nisu mogli koristiti. Sada stranka ima mogućnost korištenja golda za plaćanje reklama – citizen adsa.
na Vrh


2. Ekonomija


2.1. Koji sve postoje porezi i kakva je razlika među njima?
Info -> Economic stats
Income taxes (porezi na prihod) : Automatski se skidaju sa plaća radnika i sa firmi kada se novac izvlači iz njih direktno. Firme mogu potpuno u skladu s pravilima igre izbjeći porez na prihod preko monetary marketa, dok radnici ne mogu. Prema tome, prihod od ovih poreza država uglavnom prikuplja od radnika.
Import taxes (carine) : Kada strana kompanija postavi robu na naše tržište, na to se automatski dodaje iznos carine. Obično se postavljaju carine od 99% kako bi se zaštitila domaća proizvodnja, iako se nisu sve države na to odlučile. Obično se ovaj porez ukida za sirovine koje u određenoj državi ne postoje (npr. u eHR drvo, željezo, dijamanti, nafta)
VAT (PDV) : Porez na dodanu vrijednost. PDV se dodaje na sve proizvode koji se nude na tržištu. Ovi porezi se prikupljaju od kompanija.
na Vrh

2.2. Zašto su plaće u eHR tako niske?
Jedan od razloga je nedostatak sirovina – grain je jedina sirovina koju eHR ima, ali je istovremeno i najjeftinija. Mnoge firme jednostavno ne mogu priuštiti da radnike plaćaju više. Istovremeno, Hrvarskii neki proizvodi u eHR su među 10 najjeftinijih u svijetu.
na Vrh

2.3. Zašto je minimalna plača tako mala! Želim veću plaću!
Većina država ima nisku minimalnu plaću. Ovo služi da bi se stimulirali poslodavci da zapošljavaju radnike nižeg skilla (0, 1, 2, 3) – jer da je minimalna plata veća mnoge firme bi odbijale da zapošljavaju te radnike i novi igrači bi ispaštali.
na Vrh

2.4. Šta je GDP (BDP), mjesečni izvozi, preporučeni kurs valute i inflacija?
Možete pogledati kako se oni proračunavaju pod "Formulas" u eWikipediji, ali su se ove cifre pokazale nepouzdanim (ne uračunavaju se mnogi faktori), tako da se na te podatke niko ne obazire.
na Vrh

2.5. Na tržištu je Q5 bolnica/defense sistem za samo jednu marku. Zašto?
Radi se o tome da je vlada neke države donirala novac firmi kako bi postavila bolnicu na tržište. Ugovor je potpisan na forumu, a jedna od prednosti ovakve prodaje je ta što se objekt može platiti u ratama. Uostalom, samo predsjednik države može kupiti bolnicu.
na Vrh


3. Vojska


3.1. Kako funkcioniraju bitke?
Sistem je vrlo jednostavan. Branitelji povećavaju vrijednost „zida“ neke regije prilikom borbe, dok napadači smanjuju tu vrijednost.
Damage napadača se zbroji, zatim se oduzme ukupan iznos poena zida i „damagea“ koji su napravili branitelja. Ako je nakon 24 sata razlika negativna, napadači dobijaju bitku, ako je pozitivna i iznad početne vrijednosti zida – ako je između tih vrijednosti, bitka se produžava dok jedna od strana ne pobijedi (rijetko se dešava).
na Vrh

3.2. Šta je tenk?
Tenk je osoba koja ima visok rank i snagu, tako da može učiniti veliku štetu. Ukoliko je bitka od velike važnosti za državu, vlada neke države financira tenkove sa stotinama golda (kupovina 80 wellness packova – maksimum je 40 dnevno) i Q5 oružje (preko 1 gold/kom). Jedan tenk može učiniti 20.000-30.000 damagea po borbi.
na Vrh

3.3 Kako se postaje ratni junak (battle hero)?
Battle hero je osoba koja napravi najveći UKUPAN damage u jednoj borbi, čak i ako se predsjednik države povuče nakon pet minuta. Battle hero dobiva medalju i 5 golda.
Danas je za dobivanje ove medalje jako visok kriterij, uključuje korištenje wellness packova i borbu nekoliko desetaka puta za vrijeme jedne bitke.
na Vrh

3.4. Kako funkcioniraju alijanse (MPPs – mutual protection pacts)?
Objasnit ćemo preko primjera po uzoru na RL Drugi svjetski rat - između Njemačke i Velike Britanije. Na početku rata nijedna alijansa nije aktivirana, iako je Njemačka u savezu sa Italijom, a Britanija sa SAD-om.
Ako Britanija napadne Normandiju (originalno francuska teritorija) koja je okupirana od strane Njemačke, ali nije njena originalna teritiroija, Njemačka se bori sama, jer alijansa sa Italijom nije aktivirana. Britanija se također bori sama.

Pretpostavimo da Njemačka napadne East Midlands – jednu od britanskih originalnih regija – savez sa SAD-om se aktivira i svi građani iz SAD-a se mogu boriti u ovoj bitci iz regija u kojima žive.

Ako Britanija nakon toga odluči ponovo napasti Normandiju, a radi se o istom ratu – i SAD i Britanija se mogu boriti – a Italija se ne može pridružiti bitci. Tek u slučaju da npr. Britanija napadne Bremen aktivirao bi se talijanski MPP.
na Vrh4. Firma


4.1. Želim otvoriti vlastitu firmu. Šta je potrebno znati prije nego što to uradim?
Znajte izračunati vlastitu zaradu. Proučite poglavlje "Productivity formula" u eWikipediji, zatim potražite neki od alata (npr http://www.erepmarket.co.cc )
Neki od savjeta:
- Ukoliko vaša država nema high regiju, trebali biste nabavljati sirovine iz druge države preko organizacije – jeftinije ćete proći:
- Raspitajte se kod ministarstva ekonomije daje li subvencije za firme iz vaše branše.
- Preko monetary marketa možete legalno izvući novac, ali na vama je da procijenite hoćete li pomoći državi.
- Firma je locirana u regiji u kojoj se nalazi vaša organzacija (ako kreirate firmu preko orga) i NIJE JE MOGUĆE PRESELITI U DRUGU REGIJU. Ovo je jako važno ako otvarate land firmu – provjerite ima li regija u kojoj se nalazite high resurs!
na Vrh

4.2. Da kupim firmu ili da otvorim novu?
Možete pokušati kupiti firmu koja je identična onoj koju želite otvoriti – proći ćete povoljnije. Njeno ime i avatar možete mijenjati u svakom slučaju, tako da se ne morate brinuti. U principu s firme ispod 15 golda najčešće nešto ne štima (land kompanija u pogrešnoj regiji, ili hospital/DS kompanija Q1 ili Q2 koje niko ne kupuje).
Na cijenu kompanije utječe i broj licenci (svaka košta 20 golda), te količina raw materijala, količina sirovina i broj radnika.
na Vrh

4.3. Koliko mi novca treba prije nego što započnem svoj vlastiti biznis?
Zavisi od niza faktora, ali uračunajte 5-7 golda „rezerve“ za početni kapital: plaće i sirovine (3-4 golda za raw firmu).
na Vrh

4.4. Moja firma nije profitabilna. Zašto?
Kompanije koje teško zarađuju novac su:
- land kompanije koje nisu u regiji sa high resursom. Pod hitno prodajte tu kompaniju.
- Premalo ili previše zaposlenih – 20 radnika u land/manufacturing firmi znači da je produktivnost svakog radnika duplo manja od kompanije s idealnim brojem (10) radnika. Za construction sektor je idealno 20 radnika
- Tržište je prezasićeno. To se dešava često, pogotovo u većim zemljama.
- Neki tipovi firmi jednostavno ne zarađuju novac (pročitati u sljedećem pitanju)
na Vrh

4.5. Trebam li povećati kvalitet firme?
Land sektor: Podizanjem kvaliteta produktivnost raste. Q2 firme za 1,8×Q1, Q3 za 2.4×Q1, Q4 za 2.8×Q1, Q5 za 3×Q1. Znači da svaki upgrade podiže profit kako slijedi:
Q1 -> Q2: 1.8×
Q2 -> Q3: 1.5×
Q3 -> Q4: 1.167×
Q4 -> Q5: 1.071×
Pošto ćete vjerojatno morati više plaćati radnike koji rade u Q4 ili Q5 kompaniji, a i cijena za upgrade je prevelika, rijetki menadžeri podižu kvalitet na taj nivo. S druge strane, Q2 je minimum isplativosti u land sektor. Dakle – obavezno upgrade na Q2 i Q3 čim skupite novac.
Manufacturing/Constructions: Produktivnost se dijeli s kvalitetom firme, dok su troškovi proizvodnje nešto porasli (zbog viših plaća). Znači da je prodajna cijena minimalno kvalitet × cijena Q1 proizvoda prije nego što ćete ostvariti neku zaradu.
Ne preporučuje se imati ove firme:
Pokloni Q2, Q3, Q4, Q5 – zbog toga što je maksimalan porast wellnessa od gifta 10 dnevno
Karte Q2, Q3, Q4, Q5 – zbog toga što je skupa proizvodnja, a korist je neznatna (+1...4 wellnessa)
Hospitals/Defense Systems at Q1, Q2 – nema potražnje
na vrh

4.6. Mogu li kupiti Q3 sirovine (raw) za Q1 firmu? Ili Q1 raw za Q2 firmu?
Da, moguće je koristiti bilo koji kvalitet sirovine u svim kompanijama koje trošte tu sirovinu. Q2 sirovine jednostavno vrijede kao 2×Q1.
na Vrh

4.7. Je li moguće uzeti proizvode iz firme bez stavljanja na tržište?
Nije moguće. Najbolji način je da ih sami otkupite s tržišta, ali ćete morati platiti PDV. U manjim zemljama možete staviti nižu cijenu i smanjiti PDV, ali time riskirate da netko (ili nešto – npr. skripta) otkupi proizvode prije vas.
na Vrh

4.8. Mogu li preseliti moju firmu?
Ne. Ako ste napravili grešku, pokušajte je prodati na tržištu.
na Vrh

4.9. Zašto je dobro koristiti organizaciju za upravljanje firmom?
Korištenje organizacije ima višestruku prednost:
- Omogućava vašem građaninu da nastavi raditi i zarađivati. Dok skupite dovoljno novca za firmu, trebali biste imati velik skill – to je šteta ne iskoristiti. Čak i da radite kod sebe za minimalac, hard worker medalja će vam nadoknaditi uloženih 5 golda već za mjesec dana.
- Građanin vam gubi wellness svaki dan zato što je general manager.
- Organizacije se mogu seliti u druge države i (za razliku od građana) kupovati sirovine, zatim ih donirati vašoj firmi (manufacturing/constructions). Za eHR je to jako bitno jer se na tržištu jako rijetko javljaju sirovine (osim grain), a i kada se pojave onda nisu tolko povoljne. A ušteda čak i 0.001 golda po jedinici rawa vodi do iznosa 0.1-0.2 golda dnevno.
na Vrh

FAQ preveo i prilagodio Cyboss
HTML oblikovanje: Friend Freeman

Zahvala na dopustanju koristenja tutoriala iz eBiH-a
Izvorni text Tutoriala OVDJE
INDEX TUTORA


Tutorial-za-vodenje-kompanije

Ćesto-postavljena-pitanja-za-pocetnike

tutorijal-pravilnog-ratovanja


#eRepublik.hr + TUTORIJAL ZA CHATZILLA

Kako-do-lvl-5-u-roku-od-7-dana

Jos Tutoriala na sljedecom linku
Tutoriali

---------------------------------------- ----- ----------------------------------------

ZAJEDNICA

eDomovina Forum

Chat eSkole

---------------------------------------- ------- ----------------------------------------

Ministrica Obrazovanja Venax

Sebenico

Broj postova : 58
Join date : 12.09.2009

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.