eHrvatska Narodna Citaonica
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Travanj 2009. - Izdanje #3 - Vitalna vijest za eRep

Go down

Travanj 2009. - Izdanje #3 - Vitalna vijest za eRep Empty Travanj 2009. - Izdanje #3 - Vitalna vijest za eRep

Postaj  InChY on 3/6/2009, 22:11

S obzirom na sve što se ovih dana piše u eHR novinama, a imajući u vidu da sve eHrvatske novine dobivaju subscribe bez obzira na temu i tekst koji je objavljen smatram se obaveznim upozorit na slijedeće:

Samo u prvih 20-ak dana, otkad je na u gradskom kotaru Visoka u Splitu počeo pilot-projekt skupljanja primarne i sekundarne ambalaže od polimernih materijala, koji su izvan sustava povratnih naknada, prikupljeno je oko 500 kilograma otpada, što se smatra odličnim odazivom naših sugrađana.

Radi se, naime, o projektu koji provodi i financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Gradom Splitom i “Čistoćom”.

Svakom stanovniku Visoke podijeljeno je po 12 plastičnih vrećica za prikupljanje spomenute ambalaže odvojeno od komunalnog otpada, koje će biti dostatne za šest mjeseci, koliko će trajati provedba pilot-projekta.

Proširit će akciju

- Jako sam zadovoljan dosadašnjim odazivom građana. Ipak, prave pokazatelje imat ćemo nakon dva mjeseca, kada projekt završi. Ako i tada odaziv bude dobar, proširit ćemo akciju i na ostale kotareve - kazao nam je Alen Ćurin, direktor “Čistoće”.

Na ovaj način želi se potaknuti odvojeno prikupljanje otpada, a projektom su obuhvaćene vrećice za kućanstvo, plastične folije, filmovi, mjehurasta ambalaža (stiropor), potom plastična ambalaža u koju su upakirani ulje, ocat, destilirana voda, pa ambalaža sredstava za pranje, čišćenje, kozmetiku te bočice za lijekove koje ne sadrže citostatike.

U toj su kategoriji i čaše od jogurta, ambalaža sirnih namaza, pudinga i slično, kao i pjenasta ambalaža (kojom se zaštićuju tehnički uređaji, popularne “puckalice”). U ovu kategoriju nikako ne spada ambalaža korištena za motorna ulja, antifriz, herbicide, pesticide, naftne derivate, kiseline, lužine te otrovne tvari.

Vreće vezati

Preporuka je Fonda, u uputama koje su kućanstva dobila preko letaka, da se napunjene vreće zavežu vezicom te odlože na uobičajeno mjesto predviđeno za komunalni otpad (pokraj kontejnera), koje potom odvoze djelatnici “Čistoće” u reciklažno dvorište na Karepovcu, odakle se, kad se prikupi dovoljna količina, prosljeđuje ovlaštenom oporabitelju tvrtki “Eko Velebit” iz Gračaca.

Nije preporučljivo vreće namijenjene za ovu svrhu koristiti za komunalni otpad, niti ih bacati u kontejnere


Ako netko nije skužio, ovo je ono što možete očekivati kao rezultat akcije "Vote i subscribe bez čitanja". Ovakve stvari su očito jako popularne kod Hrvata pa zašto i ja da se ne pridružim trendu. Molim vote & subsrcibe, kad već dobivaju svi zašto ne bi i ja?

Odustajem od čitanja novina, ovo što se sad događa više nema smisla, čak mi se više ne da prijavit članke kao onaj o NDH ... Nastavi li se ovo prestat ću i pisat a možda i igrat eRep, jer ako se pravila mogu ovako kršit bez kazni čemu trud?
InChY
InChY

Broj postova : 469
Join date : 11.05.2009

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.