Veljača 2009. - Kako uspješno otvoriti vlastitu tvrtku

Go down

Veljača 2009. - Kako uspješno otvoriti vlastitu tvrtku Empty Veljača 2009. - Kako uspješno otvoriti vlastitu tvrtku

Postaj  Vladimir Andreev on 26/5/2009, 16:34

Dobar vam dan eHrvati.

U ovom sam članku odlučio pisati o tome kako otvoriti vlastitu tvrtku. Pokušati ću vam što jednostavnije objasniti kako, zašto i kada osnovati ili ne osnovati svoju tvrtku.

Za početak, da biste uopće mogli osnovati vlastitu tvrtku morate ispuniti neke uvjete. Prvi je uvjet da dosegnete lvl 9, drugi je da imate minimalno 20 gold-a, toliko je naime potrebno da biste uopće bili u mogućnosti napraviti tvrtku, te treći uvjet je da budete nezaposleni u trenutku kada odlučite napraviti tvrtku.

Dakle kada ste ispunili sva tri uvjeta i odlučili da želite pokrenuti vlastitu tvrtku, tada idete na My Places --> Company i tada ćete imati kao izbor prozorčić u kojem piše Create Company. naravno kliknete na njega. Sljedećih par koraka su ključni za uspješnost vaše tvrtke.

Upload-ajte avatar, odnosno logo Vaše tvrtke te ako to želite upišite URL adresu stranice gdje ćete moći raspravljati o vašoj tvrtki, dakle o napretku, o plaćama, proizvodima, cijenama itd

Prvi važniji korak je odabrati ime za vašu tvrtku. Drugi korak i puno važniji je da odaberete na koju industriju će se vaša tvrtka koncentrirati odnosno što želite proizvoditi.
Možete birati između sljedećih proizvoda: hrana, pokloni, oružje, putne karte i kuće. Svaki od ovih finalnih proizvoda vaše tvrtke zahtjeva neku sirovinu od koje će se taj proizvod izrađivati.

Na savjet jednog od naših iskusniji igrača koji me je upozorio na jednu važnu stvar, a to je da sam propustio naglasiti da možete također proizvoditi i sirove materijale koje će neke tvrtke koristit za proizvodnju gotovih proizvoda. u tom slučaju će Vam jedini trošak tvrtke biti plaće radnicima. Naravno, sirovine se prodaju po daleko nižim cijenama od gotovih proizvoda pa je lako izračunati u kojem ćete slučaju više profitirati, da li ako proizvodite gotove proizvode ili ako proizvodite sirovinu za izradu gotovih proizvoda.

Npr. da biste proizvodili hranu morate kupiti "grain" jer se hrana proizvodi od toga. Dalje, za poklone trebate dijamante, za oružje željezo, za putne karte naftu, te za kuće Vam treba drvo kao sirovi materijal.

Prije nego odaberete što želite proizvoditi uzmite dovoljno vremena da proučite naše tržište. Naime, ne želite otvoriti tvrtku koja će proizvoditi nešto čime je naše tržište pretrpano, jer tada imate veću konkurenciju i morati ćete sniziti cijene svojih proizvoda kako bi ih uspjeli prodavati. Kolika Vam je konkurencija i kolike su cijene proizvoda pogledajte ovdje http://www.erepublik.com/en/market/country-63-industry-1-quality-0

Dakako, da biste mogli zaključiti koliki ćete profit ostvariti morate pogledati i cijene sirovih proizvoda na našem tržištu, jer ako otvorite tvrtku u nekoj od grana industrije gdje ćete imati veliku konkurenciju i gdje ćete konstantno morati spuštati cijene, nakon što kupite sirovi materijal te platite radnika imati ćete vrlo mali profit. Cijene sirovih materijala pogledajte ovdje http://www.erepublik.com/en/market/country-63-industry-5-quality-0

Kada ste odlučili što želite proizvoditi možete napokon pokrenuti svoju kompaniju. Vrlo je važno napomenuti da uvijek morate imati sirovog materijala u rezervi jer inače Vaši radnici neće moći ništa proizvoditi, a samim time tvrtka neće ostvarivati nikakav profit, a nečime morate platiti radnike.

Još jedna vrlo važna stvar je da ponudite radna mjesta na tržištu rada. Dakle broj radnih mjesta za određeni skill te plaću koju nudite za svako radno mjesto. Npr, broj slobodnih radnih mjesta 3, traženi skill radnika 3 te plaća 5 HRK. naravno ovo je bio samo primjer. Kako biste što lakše odredili koliku plaću za koji skill ponuditi, možete pogledati kakve plaće nude tvrtke koje se bave proizvodnjom istih proizvoda kao i Vi. To pogledajte ovdje http://www.erepublik.com/en/human-resources/country-63-domain-all-skill-0/1 znači, izaberite industriju te skill koji tražite i onda pogledajte kako se kreću plaće tim radnicima na tržištu. Naravno ako ste u mogućnosti ponuditi veću plaću lakše ćete doći do radnika. Ali isto tako uz veće plaće i manje cijene proizvoda gubite profit. To je sada dio koji morate uravnotežiti i zato je vrlo važno proučiti tržište i odlučiti što proizvoditi i kolike plaće ponuditi da ne biste bili u gubitku.

Kako vam tvrtka bude napredovala tako ćete imati i više novaca i golda na računu. Novac Vam naravno treba za plaćanje radnike i kupnju sirovih materijala dok Vam gold treba za kupnju licenci za izvoz u druge zemlje i još važnije za podizanje kvalitete proizvoda tj "upgrade tvrtke". Da budem malo konkretniji. za podizanje kvalitete proizvoda sa q1 na q2 treba Vam 20 gold-a, sa q2 na q3 50 golda, sa q3 na q4 100, te sa q4 na q5 200 golda.

Ono što je Vama kao vlasniku bitno su radnici. Pod time mislim da Vam je cilj imati radnike sa visokim wellness-om jer onda oni više proizvode, a naravno Vi imate veći profit. dakako, ako imate radnika sa nešto nižim wellness-om nije riješenje odmah ga otpustiti nego mu treba pomoći da ga podigne na način da mu pošaljete gift-ove ili financirate putne karte da bi otišli u rat.
Cilj je da imate sretne radnike jer tada će ako su "pravi" i oni Vama ostati vjerni i Vaša će tvrtka biti na dobrom glasu.

Evo nadam se da sam uspio objasniti neke važnije stvari što se tiče pokretanja vlastitog posla i vođenja tvrtke. Želim vam uspješnu karijeru i dobru prodaju :-)

Kao i u svakom članku zamolit ću Vas da vote-ate članak kao bi ga što više ljudi vidjelo i naravno Subscribe ako ste zadovoljni novinama. I vrlo mi je drago vidjeti puno pozitivnih komentara koje dajete na sve članke koje sam do sada napisao i drago mi je da uspjevam sa svojom namjerom, a to je pomoći novim igračima da što bolje i lakše započnu svoj eŽivot.

Hvala i do čitanja

Vladimir Andreev

Broj postova : 194
Join date : 12.05.2009

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.