eHrvatska Narodna Citaonica
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Lipanj 2009. - Porezi i porezna evazija - tutorial

Go down

Lipanj 2009. - Porezi i porezna evazija - tutorial Empty Lipanj 2009. - Porezi i porezna evazija - tutorial

Postaj  Vladimir Andreev on 18/6/2009, 21:13

Pozdrav stovana nacijo!

Mozda sam ranije trebao ovo napraviti pa bi se neke neugodnosti izbjegle ali bolje ikad nego nikad.
Mnogima sam objasnjavao kako se novac prebacuje iz firme u organizaciju bez da se oporezuje ali veliki broj onih koji su poduzetnici ne znaju ni osnove igre a o evaziji (izbjegavanju) poreza da i ne govorim.

Posto tutorial o evaziji poreza ide direktno na stetu drzavi nece nikada biti stavljen na nas forum. Medjutim, nekima sam obecao ovo napisati pa onda moram ispuniti obecanje.

Porezi

Za one koji to ne znaju, postoje tri vrste poreza u erepubliku. To su Income tax(porez na dohodak),
VAT(PDV) i Import tax(porez na uvoz). Njihovu visinu izglasava Kongres. Sav iznos koji se ubere od poreza odlazi u drzavnu riznicu iz koje se po potrebi on prebacuje na organizaciju Hrvatska Narodna Banka. Iz HNB-a se placaju svi radnici u drzavnim kompanijama, vojska itd. Da biste provjerili koliko oni iznose odite na County administration i odaberite economy i vidjet cete popis.

1)Income tax

Kod nas on iznosi u svim sektorima 15%. Jedino je u iron industriji 20 jer je u Kongresu dogovoreno
da se destimulira otvaranje novih Iron kompanija jer imamo samo medium regiju koja ne moze konkurirati stranim kompanijama u high regijama. Ovaj porez se obracunava na dva nacina.

a)Prvi je da vam se obracunava na placu. Znaci,ako imate 10 kuna placu a income tax je 15% onda ce od tih 10 kuna 1.5 kuna ici drzavnoj riznici a ostatak tj 8.5 kuna vama.

b)Drugi nacin je da se obracunava kada zelite izvuci novce iz firme. Kada udjete u company ako ste vlasnik imate opciju Finances i kad udjete u to imate opcije Invest i Collect. Kada 'investirate' novac u kompaniju onda se to ne oporezuje medjutim kada ih vadite opcijom collect iz firme onda
se obracunava Income Tax. Primjerice ako 10 golda 'collectate' iz firme na org ce vam sjesti 8.5 a 1.5 ide u drzavnu riznicu. Preko monetari marketa se to moze izbjeci pa cu vam opisati postupak.

2)VAT

Porez koji se dodaje na vrijednost Proizvoda na marketu. Kod nas on iznosi 1%. Konkretno ako proizvodjac kruha stavi na market kruh po 1 kn onda ce mu cijena biti uvecana za VAT tj iznosit ce, kod nas, 1.01 kn. Ta lipa ide drzavi a kuna proizvodjacu.

3)Import tax

Ako neka strana kompanija zeli prodavati na nasem marketu onda, osim licence koju mora kupiti, mora platiti i Import tax. On je razlicit na svaki proizvod. Konkretno, ako grain firma u Slavoniji zeli prodavati na norveskom marketu, cijena koju stavi na njemu biti ce uvecana za import tax a on nakon prodaje ide u norvesku blagajnu.

Porezna evazija

Vidio sam da mnogi rade gresku kod ovoga pa ostaju bez novca. A ovo se moze napraviti vrlo jednostavno i bez rizika. Uzmimo primjer da imate 10 golda u firmi i zelite ih prebaciti na organizaciju.

Otvorite monetary market sa organizacijom. Stavite ponudu da prodajete 0.01 HRK po tecaju 1 HRK= 1000 Gold. Primjetite da je broj golda koji zelite prebaciti uvecan za dvije nule. One su potrebne jer kupujete 0.01 kuna Da prebacujete recimo 16.34 golda onda biste stavili 0.01 HRK, 1 hrk = 1634 GOLD.

Sada imate gore nadesno avatar organizacije na koji kad kliknete vam izbaci racune organizacije i svih kompanija koje imate na organizaciji. Kliknite, odaberite racun kompanije iz koje zelite prebaciti golde i nadjite ponudu koju ste maloprije postavili sa organizacijom. Vi cete sad kupiti tih 0.01hrk od organizacije i platiti cete to 10 golda Znaci kupujete lipu, placate ju 10 golda. Ako ste to napravili imate prebacene novce iz firme u Org a da pritom niste platili porez koji opcijom collect placate.

Ako prebacujete kune iz firme, ista je stvar. Recimo prebacujete 150 kuna na Org. Stavite ponudu na monetari sa organizacijom 0.01Gold 1G= 15000HRK i onda kompanijom platite tih 0.01 golda sa 150 kuna.

Greska koju mnogi rade je da stavljaju rizicne ponude sa kompanijom. To je greska jer vi sa Orgom trebate staviti ponudu i onda je kompanijom platiti a ne obrnuto. Prije dva dana smo imali slucaj da je jedna stranka olaksana za 44 Golda jer su stavili ponudu 44 golda, 1g = 0.01. Greska !!!

Zapamtite, stavljajte ponudu sa racunom na koji prebacujete novce i tu ponudu platite orgom sa kojeg prebacujete jer takva ponuda nije rizicna.

Eto to je sve, nadam se da je jasno i da vise necete imati problema s tim prebacivanjem.
Savjetujem SUBCRIBE na novine jer ce biti jos zanimljivih tutoriala i molim VOTE da svi vide clanak.

Vladimir Andreev

Broj postova : 194
Join date : 12.05.2009

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.